2016. január 27., szerda

Rossz alkohol, jó alkoholNemrég írtam arról ebben a bejegyzésben, hogy milyen kárt okozott a bőrömnek egy helytelenül megválasztott termék és az ő alkoholtartalma. Akkor felmerült egy kérdés, hogy no de mégis melyek az ártalmas és melyek az ártatlan alkohol-összetevők.
Mivel úgy éreztem, sok ezzel kapcsolatban a bizonytalanság, ezért szóljon ez a bejegyzés most arról, hogy tisztázzuk, melyik alkoholos összetevőktől kell tartózkodunk és melyekkel teszünk jót a bőrünknek! Megjegyzem, én sem vagyok ebben a témában túl okos, az információ forrása a Krémmánia volt.

Mik is az alkoholok?

Szerves vegyületek, melyeket változatos formákban használnak a kozmetikumokban. Az alkoholok rossz hírüket az un. kis molekula súlyú alkoholoknak köszönhetik, melyek egyrészt szárító, irritáló hatással vannak a bőrre, másrészt pedig szabad gyök károkat is okoznak. A kis molekula súlyú alkoholok az ethanol, a denaturált alcohol, az ethyl alcohol, a methanol, a benzyl alcohol, az isopropyl alcohol és az sd alcohol, melyeket bőrtípustól függetlenül jobb elkerülni, különösen, ha az első helyek egyikén szerepelnek az összetevő listán. A kis molekula súlyú alkoholoknak fertőtlenítő hatása is van, így gyakran használtak természetes kozmetikumokban tartósítószerként, illetve acne elleni termékekben baktérium ölő szerként.
Az alkoholok egy másik csoportja a zsíralkoholok, amelyek természetes zsírokból és olajokból előállított alkohol félék. A zsíralkoholoknak ellentétben a kis molekula súlyú alkoholokkal nincs kedvezőtlen hatása a bőrre, sőt előnyös bőr puhító (emollient) hatásuk van, valamint sűrítő és enyhe tisztító (lemosókban használva) anyagok. Azok az alkoholok, amiktől nem kell megijedni az összetevő listán a következők: cetyl alcohol, cetearyl alcohol, cetostearyl alcohol, cetyl alcohol 40, C12-15 alcohols (mind kókuszolajból előállított), stearyl alcohol és lanolin alcohol. Utóbbi kettő nem csak hogy nem szárító hatású, hanem kifejezetten hidratáló.


Nézzük picit részletesebben az alkoholokat!


"Rossz" alkoholok


Alcohol

Funkció: alkohol
EWG kockázat: 2 - alacsony
Színe krémmánián: zöld
A kozmetikumokban oldószerként, sűrűség szabályozóként (viszkozitás csökkentő), fertőtlenítőszerként, habzás csökkentőként (a kozmetikum rázásra se kezdjen el habozni) és tartósítószerként használatos. Szárító, irritáló hatással lehet a bőrre, és elősegítheti a káros szabad gyökök képződését is, különösen ha az INCI lista első helyeinek egyikén található. A híres amerikai bőrgyógyász, Leslie Baumann szerint kerüljük azokat a készítményeket, ahol az alkohol az INCI lista első 7 helyének egyikén található.

Alcohol Denat.

Funkció: alkohol
EWG kockázat: 4 - közepes
Színe krémmánián: sárga
Denaturalt alkohol, ami egy olyan etil-alkohol, melyhez olyan adalékokat kevernek, hogy emberi fogyasztásra alkalmatlanná váljon, de eredeti céljára felhasználható maradjon. Az alkohol denaturálása nem változtat a folyadék kémiai összetételén. A kozmetikumokban oldószerként, sűrűség szabályozóként (viszkozitás csökkentő), fertőtlenítőszerként, habzás csökkentőként (a kozmetikum rázásra se kezdjen el habozni) és tartósítószerként használatos. A denaturalt alkohol egy kis molekulasúlyú alkohol, ami szárító, irritáló hatással lehet a bőrre, és elősegítheti a káros szabad gyökök képződését is, különösen ha az INCI lista első helyeinek egyikén található. A híres amerikai bőrgyógyász, Leslie Baumann szerint kerüljük azokat a készítményeket, ahol az alkohol az INCI lista első 7 helyének egyikén található. 


"Jó" alkoholok


Cetyl Alcohol

Funkciók: tisztítószer, emollient, emulgeálószer, alkohol
EWG kockázat: 1 - alacsony
Színe krémmánián: zöld
Zsíralkohol, melyet bőrpuhító (emollient), emulgeáló, sűrítő és hordozó anyagként használnak. Kivonható a kókuszolajból vagy előállítható mesterségesen is.

Cetearyl Alcohol

Funkciók: emollient, emulgeálószer, alkohol
EWG kockázat: 1 - alacsony
Színe krémmánián: zöld
Cetyl és stearyl zsíralkoholok keveréke. Zsíralkohol, melyet emulgeálószerként, bőrpuhító (emollient) és sűrítőanyagként (konzisztencia növelő) használnak a kozmetikumokban. A zsíralkoholoknak ellentétben a „normális” alkoholokkal (pl. ethylalcohol) nincs szarító és irritáló hatása a bőrre.

C12-13 Alcohols

Funkciók: emollient
EWG kockázat: 1 - alacsony
Színe krémmánián: zöld

C12-15 Alcohols

Funkciók: 
EWG kockázat: 1 - alacsony
Színe krémmánián: zöld

Stearyl Alcohol

Funkciók: tisztítószer, emollient, emulgeálószer, alkohol
EWG kockázat: 1 - alacsony
Színe krémmánián: zöld
Zsíralkohol, melyet bőrpuhító (emollient), emulgeáló, stabilizáló és sűrűség szabályozó anyagként használnak. A stearyl alkoholnak a kis molekulasúlyú alkoholokkal ellentétben nincs szárító hatása a bőrre, hanem kifejezetten hidratáló hatású.

Acetylated Lanolin Alcohol

Funkciók: emollient, emulgeálószer
EWG kockázat: 2 - alacsony
Színe krémmánián: zöld
Más néven "bárány alkohol", lanolin alkohol, vagy gyapjú alkohol, egy nem-szárító lanolinból előállított organikus vegyület, a lenyírt gyapjú zsírja, amit hatásba léptetnek ecetsavval és egy kis 
mennyiségű lúggal. Elérhetőek szintetikus változatai is: habár az állati eredetű terméknek több az anti-allergén hatása.
Lágyítószerként használják, a bőr puhítására, de eléggé növeli az akné kialakulását. Ezért, akinek gyakran van mitesszere, tanácsos elkerülni ennek az anyagnak a használatát.

Lanolin Alcohol

Funkciók: emollient, emulgeálószer, alkohol
EWG kockázat: 3 - közepes
Színe krémmánián: sárga
Lanolinból (gyapjút viselő állatok által termelt zsír, olyasmi mint a faggyú az emberi bőrben) előállított zsíralkohol, mely bőrpuhító (emollient) anyag . A lanolin alkoholnak a kis molekulasúlyú alkoholokkal ellentétben nincs szárító hatása a bőrre, hanem kifejezetten hidratáló hatású. 
A nagy tisztaságú, és magas koleszterol tartalmú lanolin alkohol az eucerit, mely egy fontos összetevő a Nivea krémekben és a "normál" lanolin alkoholnál jobban tolerált.


Melyek is ezek a szuper funkciók?


Emollientek

Olyan anyagok, melyek puhítják, nyugtatják, simítják a bőrt, segítik a krémek kenhetőségét. Az emollient anyagok javítják a bőr állapotát közvetlenül a krém alkalmazása után (hosszú távú hatásuk azonban nincs). Sok emollientnek elzáró és vízmegkötő tulajdonsága is van, azaz hidratálók is egyben. Az emollientek a hidratáló krémek fontos összetevői, melyek a krém használatát kellemessé teszik. Kémiailag leggyakrabban észterek, azaz alkoholokból és savakból egy vízmolekula kilépésével keletkező szerves vegyületek.

Emulgeálószerek

Azokat az anyagokat nevezzük emulgeálószereknek, amik lehetővé teszik az egyébként nem keveredő víz és olaj egyenletes és stabil (idővel sem fognak szétválni) elkeveredését. Emulziónak az egyenletes víz-olaj keverékeket nevezzük. A legtöbb krém emulzió (azaz van benne víz és olaj is), így emulgeálószer gyakorlatilag minden krémben van.


A segítségért köszönet Wishes Évának és a Krémmániának!


Ti odafigyeltek ezekre az összetevőkre?

11 megjegyzés:

 1. Szuper bejegyzés lett! :)
  Remekül helyreraktál sok dolgot!

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Szuper, örülök, ha Te is tudtad hasznosítani! :)

   Törlés
 2. Nagyon hasznos bejegyzés! Nemrég hallottam erről a témáról, de nem tudtam megjegyezni, hogy melyik a jó, és melyik a rossz fajta alkohol - most legalább egy helyen elolvashatom. :)
  Az szomorú, hogy Krémmánián az 'Alcohol' zöld ponttal van jelölve. :( Azt veszem észre, hogy néha nem olyan megbízható az oldal. :/ Ettől függetlenül kétségtelenül nagyon hasznos! :)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Én azt szoktam csinálni, hogy ha nem vagyok biztos abban, hogy az az összetevő hasznos-e vagy sem, elolvasom a leírását (ha Krémmánián az egérel az összetevő fölé állsz, már olvashatod is a leírást, nem kell kattintani).
   Ha a nevéből nem is tudod eldönteni, hogy jó-e az az összetevő, a leírás mindig segít!
   A pöttyök színe az EWG (Environmental Working Group) adatbázisának besorolásából származik, így nem a Krémmánia "hibája", hogy az alkohol, amit mi inkább kerülnénk, nem lett piros.
   Ettől függetlenül szerintem a Krémmánia egy nagyon hasznos oldal, sokkal több rossz választásunk lenne nélküle, mint ahányszor benézzük a zöld pöttyös alkoholt (szerintem).

   Törlés
 3. Válaszok
  1. Örülök, hogy segítettem vele! :)

   Törlés
 4. Hasznos poszt volt. :D Egyre inkább rá vagyok gizdulva az összetevőkre, így még inkább könnyebb dolgom lesz. :D Amúgy egy olyan bejegyzést is szívesen olvasnék, ahol egyik másik oldalon is felsorakoztatsz pár terméket. :)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Örülök, hogy hasznosnak találod! :)
   Nem teljesen értem a javaslatod, arra gondolsz, hogy például melyik az a termék, amit felkennék a bőrömre és melyik az, amelyiket nem (mert rosszak az összetevői?)
   Érdekes ötlet, elgondolkodom rajta! :)

   Törlés
 5. Remek cikk, még sokszor el fogom olvasni, hogy rögzüljenek a kifejezések. Én is megnézem a krémmánián az összetevőket, elolvasva, mire való, szerencsére megjegyzik ott is az aknéra, irritációra való hajlamot az összetevőknél, ennek nagyon örülök.

  VálaszTörlés