2016. január 28., csütörtök

Lakkozz! Fotózz! Posztolj! - HungarikumokHipp-hopp, máris eltelt két hét és egy újabb témával jelentkezünk. AZ LFP mai témája a Hungarikumok, melyet Cinc választott. 
Nos, agyaltam egy darabig, mire kitaláltam, milyenek is legyenek a körmeim. Nem akartam matyó vagy kalocsai hímzést alkotni a körmeimre: volt már hasonló manikűr a blogon, így valami újabbat szerettem volna. 
A Hungarikumok közül a legközelebb talán az ételek állnak: a fincsi halászlé, pörkölt ás társai, ám mégsem éreztem magaménak azt, hogy egy kolbászt fessek a körmeimre :) Így maradtam egy "körömkompatibilisebb" témánál és a Halasi csipkét választottam:


A halasi csipke jellegzetessége, hogy „kézzel varrott”. Az erőteljes mintarajz vonalán vezetik végig az alapszálat, amelyet huroköltésekkel fognak le. A mintarajz szállal történő befedése után különböző öltéstechnikákkal bestoppolják a kimaradt részeket, amelyek így plasztikusan kiadják a tervezett alakot. 
Az első csipkekészítmények vastagabb fehérítetlen és színes lenfonalból készültek, így a textúrájuk durvább kivitelezésű, mint későbbi társaiké. A 20. század elejétől már nagyon finom, fehérítetlen lenfonalat használnak a kivitelezéshez, s az így keletkezett csipkék leheletvékony textíliát képeztek. A tervezők igyekeztek eredeti magyar motívumokkal dolgozni, hogy igazi hungaricum legyen a halasi csipke. 
A szakirodalom három csoportra osztja a halasi magyar motívumokat ábrázoló csipkéket:
- a virág- és levélmintás szegélycsipkék, gallérok és zsabók (pl. gránátalma, tulipán, békavirág, epervirág, csillagvirág stb.)
- az állatalakos szegély- legyezőcsipkék (pl. szarvasos, pávás, páros galambos, pelikános, pillangós)
- a figurális, népviseletbe öltözött parasztalakokat (pl. táncoló pár, -legény, -leány, juhászbojtár)


Az én alkotásom pedig ilyen lett:


Alapként az ILNP Paper Route árnyalatát használtam (sajnos a mesterséges fényben nem látszik a szikrázása), majd erre nyomdáztam az aktuális kedvenc fehér nyomdalakkommal (Mundo de Unas White) és a BornPrettyStore csipkés lemezével, a BP-L020-al. 


a manikűrhöz használtam


Nekem nagyon tetszik a fehér csipkeminta a törtfehér/szürke színen, napsütésben pedig egyenesen csodás volt :)Nézzétek meg a többiek alkotásait is!
14 megjegyzés:

 1. Nagyon szép lett, én is ezt a témát választottam, és még sokan a többiek is. Népszerű lett a fordulóban a Halasi csipke! :)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. No igen, nem gondoltam volna, hogy ennyire népszerű lesz ez a minta :D

   Törlés
 2. Válaszok
  1. Köszönöm, én is annak éreztem :)
   Biztosan elkészítem majd többször is.

   Törlés
 3. Ennyire látszik a fehér nyomda a Paper Route-on?? Ki fogom próbálni, nagyon tetszik!!

  VálaszTörlés
 4. Nagyon szép lett, annyira jó ötlet! :)

  VálaszTörlés
 5. wow, de gyönyörű!! nagyon tetszik!

  VálaszTörlés