2015. augusztus 24., hétfő

Fizikai fényvédők: Paula’s Choice vs CliniqueA termékek nevei olyan hosszúak, hogy a címben nem fért volna ki, de egészen pontosan a Paula’s Choice Resist Super-Light Wrinkle Defense SPF30 és a Clinique City Block Sheer SPF25 fényvédőket szeretném összehasonlítani ebben a bejegyzésben. 

Mint tudjátok, a bőrömre kizárólag a fizikai fényvédő jöhet szóba, mert a kémiai fényvédőktől kipirosodik a bőröm, azonban a fizikai fényvédőből is csak olyat szeretek használni, ami nem meszeli fehérre a bőröm. No persze ilyet nem is olyan könnyű találni!
Ami nekem úgy tűnik bevált, hogy színezett fényvédőt használjak, mert a színezőanyagoknak köszönhetően nem lesz hófehér a bőröm és nem lesz nyűg a fényvédő viselése (hétköznap, strandra ugyanis nem szívesen kenek magamra színezett terméket).
Dióhéjban a fizikai fényvédőkről: a kémiai fényvédőkkel ellentétben ezek nem szívódnak be a bőrbe, hanem a fényvédő részecskék megülnek a bőr felszínén és visszaverik a bőrről az öregítő sugarakat. Így roppant kíméletesek a bőrrel, azonban annak, hogy a bőr felszínén maradnak, az a hátránya, hogy bizony mindez látszik a bőrünkön. 

Kétféle fizikai fényvédő összetevőt ismerünk: zink oxid és titánium dioxid. 
A bőröm normál, enyhén vízhiányos, nem szeretem a nehéz krémeket, csak a könnyű, vizes állagú termékektől nem lesz zavaróan fényes a bőröm. Így fényvédőben is inkább az ilyen állagú termékeket preferálom. 
Paula’s Choice Resist Super-Light Wrinkle Defense SPF30

Ez volt az első fizikai fényvédőm, ráadásul igen nagyot kockáztattam, mert a leírások alapján elsőre bevállaltam a teljes kiszerelést. 
Nem titok, hogy a márka termékeit nagyon-nagyon szeretem és ha megtehetném, csak az ő termékeikből építeném fel a rutinomat. A krém összetevői kifogásolhatatlanok: semmi káros nincs benne, viszont vannak benne extra hatóanyagok is (antioxidánsok). A fizikai fényvédő összetevő nanos, ami számomra cseppet sem probléma (nincsenek sebek az arcomon és kisgyermek sem vagyok már, hogy ezen aggódnom kellene). 
Ezt a terméket zsíros, kombinált bőrre készítették, így cseppet sem nehéz az ember bőrének. Ennél fogva sajnos nem is hidratál túlzottan, így számomra elengedhetetlen az aláhidratálás, így én inkább csak fényvédőnek hívnám, semmint fényvédős hidratálónak, de természetesen nem rovom fel neki, hiszen nem száraz bőrre készült. Aláhidratálás után felkenve az arcomon mattra szárad, semmiféle fényt nem látok a bőrömön a használat után. Sőt, ha nem hidratálok alá eléggé, akkor bizony húzódik a bőröm alatta. 
A színe inkább rózsaszín tónusú és viszonylag világos. Az én alapszínemhez tökéletes, mintha rám tervezték volna, de aki nálam fehérebb bőrű, annak bizony sötét lehet. Nyáron viszont, amikor önbarnítót használok és a bőröm inkább sárgás tónusú lesz, akkor nem az igazi. Nem vészes, de olyankor nagyon örülnék, ha lenne belőle egy sárgás tónusú változat is. Clinique City Block Sheer SPF25

Ez az első termékem a márkától, mivel a városunkban nem elérhető ez a márka, így nem igazán ismerem a termékeiket. Gigi és Ildi is ajánlotta, mivel ez nem olyan szárító hatású, mint az előbbi, ráadásul azzal ellentétben inkább sárgás színű, így amikor lehetőségem volt rá, gyorsan ki is próbáltam (ami nem is olyan egyszerű számomra, mivel Müller nincs nálunk, így végül egy reptéri duty free shopban tudtam beszerezni) 
A leírás szerint olajmentes, szintén kizárólag fizikai összetevőket tartalmazó fényvédő. Ezt is inkább kombinált bőrre ajánlják, nem véletlenül hangoztatják, hogy olajmentes, ennek ellenére az én bőrömön rettenetesen fénylik. Ha aláhidratálok, akkor nagyon sok mattító púdert kell felvinnem rá, hogy ne legyen diszkógömb az arcom (aminek köszönhetően viszont húzódik a bőröm a sok púdertől). Ha viszont nem hidratálok alá, akkor kevésnek érzem, mintha az én bőrömnek nem lenne eléggé vizes az állaga (amit viszont nem értek, hisz nincs benne olaj, de víz sem eléggé... )
A színe jobban illik a nyári bőrszínemhez, kinyomva látszik, hogy ez bizony inkább sárgás tónusú, de mivel nem igazán van fedése, ez eldolgozva már nem látszik túlzottan. Ennek következtében kipróbáltam az eredeti (értsd, önbarnító nélküli) színemen is és úgyis jó volt, nem ütött el a bőröm színétől. Ami örvendetes, mert úgy érzem, ez inkább télen lesz számomra ideális, mivel akkor több hidratálásra van szüksége a bőrömnek. 

Összetevők 

Mint említettem, szuper, hogy kizárólag fizikai fényvédő összetevőket tartalmaznak! Akinek erre szüksége van, pontosan tudja, hogy nagyon nehéz kizárólag fizikai fényvédőt találni, mivel a cégek általában kémiai fényvédő összetevőket tesznek a termékeikbe: a drogériákban kapható fényvédők többsége kémiai fényvédő, hisz maguk a vásárlók is inkább olyat keresnek, ami felkenve nem látszik a bőrükön. 


PC Resist Super-Light Wrinkle Defense SPF30 össetevői


A Magyarországon kapható fizikai fényvédők közül többet is próbáltam (Bioderma Mineral Spray, Nivea Sun Baby Protection), de ez a kettő volt az a termék, amit a legszívesebben kenek az arcomra.
Fontos szempont ezen felül az is, hogy nincsenek bennük felesleges („rossz”) összetevők: sem illatanyag, sem szárító alkohol, ami nálam abszolút kizáró tényező. 


Clinique City Block Sheer SPF25 összetevői


Mivel a fényvédő működése során segíti a szabad gyökök keletkezését, nagyon fontos az antioxidánsok használata. Véleményem szerint plusz pont, ha tesznek a fényvédőbe antioxidáns összetevőket, de ha valaki használ minden reggel antioxidáns szérumot, akkor megbocsátható a hiányuk. 
Mint látható, mindkettőben számos antioxidáns megtalálható, bár ebből a szempontból a PC krém impozánsabb látványt nyújt (számomra legalábbis). Bal: PC - Jobb: Clinique

Szín

Mindkettő színezett termék, így egyik sem hagy maga után fehér réteget, mint a fizikai fényvédők szoktak. Eldolgozva nem olyan feltűnő a különbség, de mint említettem, a PC-nek rózsaszínes, a Clinique termékének pedig sárgás alapszíne van. Az én bőrszínemre mindegyik remek, viszont el tudom képzelni, hogy akinek az enyémnél jóval fehérebb bőrű, annak sötét valamelyik. 

Hidratálás

Mindkettőt inkább kombinált, zsíros bőre ajánlják, így túl sok hidratálást nem kell tőlük várni. Mégis, a Clinique fényvédőjének van némi hidratáló ereje, köszönhetően a sok-sok emollient összetevőnek, a Paula’s Choice termékétől viszont semmi ilyesmit nem szabad várni. 
Nagyon zsíros bőrre szuper választás lehet a PC, ha viszont valakinek elkél némi vízpótlás, akkor érdemesebb a Clinique termékét választani, vagy pedig alaposan aláhidratálni az előzőnek. 

Ár, kiszerelés

Fizetésből élünk, így mindig kritikus pont a termékek ára. Nos, sajnos itt szoktak elvérezni a PC termékei, mert sajnos igen borsos áruk van, bár a Clinique márka sem kifejezetten olcsó drogériás.
A Paula’s Choice fényvédője ugyan nagyobb kiszerelésű, 60 ml van a flakonban, ára 11.200 ft (187 ft/ml). A Clinique fényvédőjét 40 ml-es flakonban árulják kb 6.400 ft-ért (160 ft), ami összességében valamennyivel olcsóbb ugyan. Sajnos egyik sem túl kedvező, mindenképp érdemes a szokásos havi PC akciókra, illetve a kuponos akciók idején figyelni, ha ennél kicsit olcsóbban szeretnénk beszerezni őket. A mérleg nyelve az én esetemben inkább a Paula’s Choice fényvédője felé hajlik: ha választanom kell kettőjük közül, inkább őt tartanám meg hosszabb távon. Viszont mindegyiknek vannak előnyei, úgy érzem, hogy télre inkább a Clinique terméke lesz számomra ideális, nyárra pedig inkább a Paula’s Choice fényvédője.


Nektek mi a kedvenc arcra használt fényvédőtök?

5 megjegyzés:

 1. Óóóó a Clinique mennyivel jobb lenne színben nekem! :o Köszi szépen az összehasonlítást, nagyon hasznos volt! A PC-ben mindent imádok a színét leszámítva, s mennyire igazad van, nyugodtan kiadhanának egy sárgás verziót is! Meghoztad a kedvem a Clinique-hez, de félek, hogy nem szívódna fel rendesen és fénylene az én kombinált bőrömön. Azért majd megpróbálom kipróbálni valamelyik boltban, bár én sem járok soha a márka közelében :D

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Számomra is az volt a macerás, hogy nincs a közelemben beszerzési lehetőség. A boltban végül felkentem a kezemre (nyilván sminkben voltam, az arcomra nem tudtam), de az nem ugyanaz, mert az én arcomon is nagyon fénylik.
   Egyébként ha színezett fényvédős hidratálót keresel, ami sárgás színű, ajánlom a PC Barely There Sheer Matt színezett hidratálóját. Nekem az jobban bevált, mint a Clinique (arról is készül a bejegyzés)

   Törlés
 2. Ebből a PC fényvédőből én mintákat próbálgattam, de nem igazán szerettem meg, mivel annak ellenére is h a bőröm kombinált, nem hogy nem hidratálja hanem szárítja is keményen. Ezért az árért pedig nálam ez nem elnézhető negatív pont.

  VálaszTörlés
 3. A Cliniquesen nagyon gondolkoztam, de télre esélytelen lenne így a borzalmasan vízhiányos bőrömre. :(
  Most ezt használom, nagyon jóban vagyunk, de a szárazabb részekre teszek hidratálót alá
  http://andalou.com/index.php/skin-care/facial-spf/all-in-one-beauty-balm-sheer-tint-with-spf-30.html

  VálaszTörlés
 4. Szerintem a Clinique-et úgy érdemes használni, hogy tonikot vagy valami vízhiányt pótló vizes cuccot teszel alá, és úgy pont jó lesz. :) Nem a fényvédő segíti a szabad gyökök keletkezését úgy általában, hanem csak bizonyos kémiai fényvédők, pl. octocrylene, de azok közül sem az összes. Fizikai fényvédőknél nincs ilyen para, hiszen nem szívódnak be a bőrbe, csak simán visszaverik a káros sugarakat. :)

  VálaszTörlés