2015. június 19., péntek

A fényvédelemrőlA bőrgyógyászok és egyéb bőrszakértők javaslata szerint a fényvédőt néhány óránként ajánlott újrakenni – no de miért és hogyan? A minap olvastam egy nagyon érdekes bejegyzést a Paula’s Choice oldalán, és mivel sok hasznos infó szerepelt benne szépen összeszedetten, úgy döntöttem, a nagy részét lefordítom Nektek.
No tehát hogy is van ez a dolog a fényvédő néhány óránkénti újrakenésével? Ha ki vagyok sminkelve, akkor le kellene mosnom a sminket, felvinni a fényvédőt majd újrasminkelni? Mindezt a nap folyamán néhány óránként? Kinek van erre ideje?! 

Milyen gyakran kell újrakennem a fényvédőt?


Igen gyakori kérdés, hogy a reggel felvitt fényvédőnk vajon véd még akkor, amikor hazafelé tartunk a munkából vagy az iskolából délután? A helyzet az, hogy a fényvédő összetevők a napfény közvetlen hatására bomlanak le, nem pedig az idő múlásával. Ez azt jelenti, hogy egy átlagos napon a reggel felvitt megfelelő mennyiségű fényvédő még nyújt némi fényvédelmet a haza utunk során. Ez azonban azt feltételezi, hogy a megfelelő mennyiséget vittük fel (később lesz róla szó) és olyan munkánk vagy dolgunk van, amellyel a napunk nagy részét fedett épületben, a nap közvetlen sugaraitól távol töltjük. 
Amennyiben szabadtéri munkát végzünk, vagy más okból a napunk nagy részét kint töltjük, javasolt két óránként újra felkenni a fényvédőnket, főleg akkor, ha nagyon izzadósak vagyunk vagy úszunk. 

Miért javasolják, hogy néhány óránként újrakenjük a fényvédőnket?


Egyrészt azért, mert az emberek többsége nem keni a fényvédőt túl bőkezűen, és ha így tesz, nem fogja elérni azt az elméleti fényvédelmet, amit a krém címkéjén feltüntetnek. Ha Te is közéjük tartozol, akkor bizony van értelme a gyakori újrakenésnek. Ha minden, közvetlen napfényben töltött 2 óra után újrakened a fényvédőd, akkor már elérheted azt a mennyiséget, amely az elméleti védelemhez szükséges. 

Amennyiben sokat izzadtál (például egy kellemes szabadtéri tevékenység következtében), kezet mostál, úsztál, vagy nedves lettél, akkor szintén ajánlott újrakenni a fényvédőt, függetlenül attól, hogy mit ajánl a gyártó. Amennyiben a fényvédőd extra vízálló, akkor kb 80 percnyi védelmet biztosít izzadás illetve úszás közben, ha viszont csupán vízállóként jellemezték, akkor már csak 40 percig nyújt védelmet azután, hogy nedves lettél. Az tehát, hogy milyen gyakran kell újrakenni a fényvédőt, nagyban függ attól, hogy száraz maradt a bőr vagy épp nedves lett. 

Mi a teendő, ha ablak mellett ülsz napközben?


Majdnem minden ablak védelmet nyújt az UVB sugarak ellen, ezért nem égünk le épületen belül, azonban ha nem speciális UV-védelemmel ellátott ablaküvegnél ülünk, amely nemcsak az UVB, de az UVA sugarak ellen is védelmet nyújt, akkor bizony indokolt a fényvédő gyakori felvitele.
Amennyiben megoldható, érdemes rákérdezni az épület karbantartójánál az üveg tulajdonságaira, illetve feltetetni egy UV-szűrő fóliát.

Mekkora mennyiséget kenjünk fényvédőből?


No de mit is jelent a bőkezű felvitel valójában? A bőrgyógyászok által meghatározott általános szabály szerint kb 30 ml-nyi fényvédőt ajánlott felvinni tetőtől talpig. Ez a szabály feltételezi, hogy nagyon kevés ruha van rajtunk, például fürdőruha a strandon, vagy egy apró top és kisnadrág. Minél többet takar a bőrünkből sűrűn szövött anyagból készült ruha, annál kevesebb fényvédőre van szükségünk természetesen, mivel a ruházat védi a napfénytől az általa eltakart testrészeket. Viszont ha az egész napunkat közvetlen napsütésben töltjük, nem ajánlott a fényvédelmet csak a ruházatunkra bízni.

A bőkezű felvitel az arc és a nyak számára egy negyed teáskanálnyi mennyiséget jelent: negyed teáskanálnyi az arcra és ugyanennyi a nyakra, és ha nem takarja ruha, akkor ugyanez a mennyiség a dekoltázsnak is jár a fényvédőből. Ez az orvosok által ajánlott általános mennyiség.
A megfelelő mennyiség természetesen függ a fényvédő állagától is: egy sűrű krém állagú fényvédőből nem olyan egyszerű a negyed teáskanálnyi mennyiség et felkenni, mint egy hígabb, lotion állagú termékből.

Amennyiben az ajánlott mennyiséget felkenve úgy érezzük, hogy ez túl sok, túl nehéz a bőrünknek, célszerű rétegezni a fényvédővel ellátott termékeket. Ezt megtehetjük például úgy, hogy felviszünk a szokásos fényvédős hidratálónkból annyit, amennyit kényelmesnek érzünk, majd erre fényvédőt is tartalmazó alapozót kenünk, amit szintén fényvédős púderrel rögzítünk, így erősítve bőrünk fényvédelmét.

Mikor kell felvinni a fényvédőt?


A bőrgyógyászok és kutatók többsége úgy véli, hogy az a helyes, ha a fényvédelem mindig az utolsó lépés a bőrápolási rutinunkban. Bármilyen bőrápolót is viszünk fel rá, az bizonyos mértékben csökkenti a fényvédőnk hatékonyságát. Ha hidratálót vagy szérumot kenünk a fényvédő fölé, az csökkenti a fényvédelmet, amit azzal elértünk és ez komoly probléma.

Mivel a fényvédők általában valamilyen hidratáló jellegű bázisban vannak, a zsírosabb bőrűek akár el is hagyhatják a „normál” (azaz fényvédő nélküli) hidratáló használatát, mivel a fényvédős hidratáló is ad annyi nedvességet a bőrnek, amennyire szüksége van, így nincs szükség alá egy külön hidratáló rétegre. Ehelyett érdemesebb inkább egy antioxidánsokban gazdag szérumot felvinni, amely segíti a bőrt a környezeti hatásokkal szembeni védekezésben.

Időnként felmerül az a kérdés is, hogy szükséges-e egy „szokványos” fényvédőt felvinni a fényvédős nappali hidratálókrémünk fölé. A fényvédő az fényvédő, mindegy, hogy fényvédős hidratálónak vagy csupán fényvédőnek hívják – ugyanazt a fényvédelmet fogja adni mindkettő, amennyiben legalább 25-ös faktorú és széles spektrumú, azaz véd az UVA és UVB sugarak ellen is.

A legfőbb különbség egy fényvédős hidratálókrém és egy fényvédő között, hogy a fényvédős hidratáló a fényvédő összetevők mellett nagyobb mértékben tartalmaz olyan összetevőket is, amelyek hasznosak a bőrünk számára (antioxidánsokat és sejtkommunikáló összetevőket).

A fényvédő felvitele után várnunk kell, mielőtt kimegyünk az utcára?


A szintetikus összetevőket tartalmazó fényvédőket (mint például avobenzone, octinoxate és oxybenzone) 20 perccel azelőtt szükséges felvinni a bőrünkre, hogy kitennénk azt közvetlen napsugárzásnak, mivel szükségük van némi időre, míg kifejtik védő hatásukat a bőrünkben (feltételezve, hogy elegendő mennyiséget vittünk fel).
Az ásványi összetevők (titanium dioxide és zinc oxide) ezzel ellentétben azonnali fényvédelmet nyújtanak, ezeket használva nincs szükség várakozásra. Többek között ezért is ajánlják szakértők, hogy használjunk ásványi fényvédőt tartalmazó kézkrémet a szabadban, amikor kézmosás után újrakrémezünk.

Időnként felmerül az a kérdés is, hogy jó ötlet-e ásványi fényvédő összetevőket tartalmazó sminkterméket használni a szintetikus (kémiai) fényvédőnk fölé. Igen, sőt, néhány szakértő egyenesen ajánlja az ilyen jellegű rétegezést, mivel ezzel is maximalizálhatjuk bőrünk fényvédelmét.

Smink felvitele a fényvédő fölé


No és mi a helyzet a fényvédőnkre felvitt olyan alapozóval, amely nem tartalmaz fényvédő összetevőket? Ez sajnos gyengíteni fogja a fényvédőnk hatását, azonban van néhány lépés, amelyet tehetünk annak érdekében, hogy ezt a gyengítő hatást csökkentsük:

 • Várjunk 3-5 percet a fényvédőnk felvitele után és csak ezt követően kenjük fel az alapozónkat.
 • Óvakodjunk a dörzsölő mozdulatoktól
 • Ne alkalmazzunk túl erős nyomást az alapozó felvitelekor
 • Az ujjaink helyett használjunk inkább alapozó szivacsot vagy ecsetet
Ha türelmetlenek vagyunk, vagy nincs időnk várni, akkor elsősorban használjunk inkább fényvédős alapozót, vagy színezett hidratálót, amely legalább 25 faktoros fényvédelmet biztosít. Másodsorban pedig az alapozónk fixálására használhatunk 15-ös vagy nagyobb erősségű fényvédőt tartalmazó púdert.
Egyáltalán nem ajánlott viszont a fényvédelmünket kizárólag a sminkünkre bízni! Ennek oka, hogy az emberek többsége nem visz fel elegendő mennyiségű alapozót (vagy színezett hidratálót, BB vagy épp CC krémet), amellyel az elméleti fényvédelmet elérheti.

Összekeverhetjük-e a színezett hidratálónkat vagy alapozónkat a fényvédőnkkel, hogy ellensúlyozzuk az ásványi fényvédő fehér rétegét? Igen, de csak akkor keverhetjük őket, ha a színezett hidratálónk vagy alapozónk is legalább 25-ös fényvédőt tartalmaz. Amennyiben a színezett termékünkben nincs legalább 25-ös faktorú fényvédő, néhány cseppet keverjünk csak a fényvédőnkhöz, ellenkező esetben túlhígítjuk a fényvédőt és nem lesz elég hatékony.

Az sem jó ötlet, ha a nap elleni védelmüket kizárólag a púderünkre bízzuk! Mivel az emberek többsége nem visz fel akkora mennyiséget a kő – és porpúderekből, por állagú alapozókból, amennyi az elméleti fényvédelem eléréséhez szükséges (érthető okokból, hisz annak eléréséhez nagy mennyiségre lenne szükség). Ezek a termékek tehát nem alkalmasak arra, hogy önállóan biztosítsák arcbőrünk fényvédelmét, arra viszont tökéletesen alkalmasak, hogy napközben nemcsak sminkünket, de fényvédelmünket is felfrissítsük egyben.


Összességében tehát egy szokásos napon, amikor csupán annyit tartózkodunk napon, hogy eljutunk a munkahelyünkre, majd vissza, esetleg elsétálunk ebédelni, a reggel bőkezűen felvitt fényvédő elegendő védelmet nyújt számunkra a hazaútra is. Amennyiben elfogadjuk, hogy a fényvédelemre igenis folyamatosan figyelni kell, azaz minden nap használunk legalább 25-ös faktorú, széles spektrumú fényvédőt, 40-80 percenként újrakenjük amikor nagyon izzadunk vagy épp úszunk, néhány óránként újrakenjük, ha folyamatosan napon tartózkodunk, fiatalon tarthatjuk a bőrünket és csökkentjük a pigment foltok, bőröregedés kockázatát, no és ami a legfontosabb, a bőrrák kockázatát.


Remélem hasznos volt ez a sok infó! Amennyiben még többet szeretnétek megtudni a fényvédelemről, nézzétek meg Ildi blogját, ebben a bejegyzésben összegyűjtötte az általa ajánlott fényvédőket, mindenki kedvére válogathat :)

15 megjegyzés:

 1. Nagyon szuper bejegyzés lett. Köszönöm
  én 50es fenyvedot használok, nem szeretnék 60 évesen ronda bőrrel rohangálni. Amúgy személy szerint nem szeretek már lebarnulni, nem olyana nap mint régen :(

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Én sem szeretnék 60 évesen ronda bőrrel rohangálni, de sajnos korábban nem voltam ilyen kíméletes a bőrömmel, mint most. Sőt, még most is szeretek barna lenni, de ma már csak a műbarnaság (önbarnító) jöhet szóba nálam.

   Törlés
  2. Oh hát régen én is szoli fan voltam :D
   Egyik nap láttam a tv-ben,pont erről beszélgettek,hogy amit csináltál a bőröddel 20-30 évesen,meglátszik 60 évesen :( Na ekkor kicsit gondolkozóba is estem....Én nagyon ritkán járok a tengerre,pedig ott lehet igazán lebarnulni....ha alkalmam lenne tuti 50-es fényvédővel mernék kifeküdni.

   Törlés
  3. Fiatalság bohóság! :)
   Épp most meséltem egy ismerősömnek, hogy nem gondoltam volna 3 éve, hogy én a fényvédőkről fogok kiselőadást tartani valakinek, de változik a világ és vele változunk mi is :)
   A testemre nekem csak 50-es fényvédőm van :)

   Törlés
 2. Szuper bejegyzés, köszönöm! Fényvédős púdert tudsz ajánlani?

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Örülök, hogy tudtam segíteni!
   Sajnos személyes tapasztalatom nincs fényvédős púderrel, így csak a Krémmániás vélemények alapján tudok ajánlani. Az én személyes kedvencem a Paula's Choice márka, az ő púderüket szívesen kipróbálnám, de sajnos a magyar webshopban nem kapható. A Sleeknek is van fényvédős púdere, vagy érdemes a koreai termékeket megnézni, ők jók még fényvédőban.
   Arra viszont mindenképp figyelj, hogy a fényvédős púder csak kiegészítő legyen, nem szabad csak arra alapozni a fényvédelmet, mert nem viszünk fel belőle elegendő mennyiséget (nem is lehet, túl sok kellene belőle)

   Törlés
 3. Sajna én nem bírok annyit felkenni, amennyit kellene, egyszerűen nem szívja be a bőröm, hidratálót is alig használok. Mondjuk legalább nem napozok direkt és elég kevés nap ér munka közben, konkrétan semmi, mert nem ablaknál ülök.
  A cikk nagyon hasznos!

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Köszönöm, örülök, hogy hasznos volt!
   Nos, nekem ilyen szempontból szerencsém van a szárazabb bőrömmel, több krémet fel tudok rá vinni, mint egy zsírosabb bőrű.
   A kémiai fényvédőkből van több matt finisű (pl a Bioderma Matt-ot ajánlotta valakinek régebben Ildi), azt nem próbáltad esetleg?

   Törlés
  2. Most is Bioderma van, mást nem is viszek fel magamra+gyerekekre, a Kid verzió van meg, el kell használnom. Már reggel 9-kor égetett a nap, rémes.

   Törlés
 4. Én sajnos még nem találtam meg a megfelelő fényvédőt, mindegyiktől csillog az arcom, még jobban zsíros érzete lesz az amúgy is zsíros bőrömnek, és hiába púderezem... ezért nem is akaródzik sokszor újrakenni, pedig tudom, hogy kellene, ha huzamosabb ideig vagyok a napon. :/ Ki szeretném próbálni az Eucerin 50 faktoros mattító géljét, de egyszerűen egy patikában se találom...
  Amúgy nagyon alapos poszt lett, köszi, hogy összefoglaltad a fő tudnivalókat. :)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Köszönöm, örülök, hogy hasznosnak látod!
   Esetleg nézd meg Ildi ajánlóit, neki is zsíros bőre van, hátha találsz nála olyat, ami Neked is beválik (sajnos én zsíros bőrre nem tudok krémet ajánlani, mert száraz bőröm van)

   Törlés
 5. jó kis cikk lett! : )
  a témáról jutott eszembe, hogy tegnap este bulizáskor a barátaim felvetésére megjegyeztem, hogy ne bulizzunk reggelig, mert nincs rajtam fényvédő. : D persze a ők csak nevettek, pedig tényleg ez volt az első gondolatom... : )
  valami jó kis fényvédő spray-re lennék vevő, amit sminkelt arcra is lehet fújni. körbenéztem a koreai cuccok között, de csak alkohol tartalmúakat találtam. ismersz esetleg ilyen fényvédőt?

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Köszönöm! :)
   Az a szomorú, hogy sokszor rám is furcsán néznek, amikor előveszem a fényvédőt a munkahelyemen (ki szoktunk menni az udvarra ebédelni, én pedig szépen bekenem a karom-lábam, mielőtt kimegyünk).
   Épp a napokban láttam egy amerikai csaj videójában ilyen terméket, amit kérdezel, Makeupbyallie egyik haul videójában mutatott ilyesmit, szóval Amerikában tuti van már ilyen (bár az összetevőiről nem nyilatkozott).
   Szeélyes tapasztalatom nincs ilyesmivel, de esetleg az ő videóit nézd meg, hátha sikerrel jársz.

   Törlés
 6. Nagyon jó kis cikk lett és köszönöm az említést! :)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Köszönöm!
   Ne köszönd, ez természetes (hisz mondhatni Te vagy ebben a témában a mentorom :D

   Törlés