2014. október 14., kedd

Step-by-step: Stamping decal (nyomdázott körömmatrica)Többen is kértétek, hogy legyen részletes leírás arról, hogyan készül a stamping decal, azaz a nyomdázott körömmatrica, ezért ebben a bejegyzésben erről lesz szó.
Meg kell valljam, hogy többször is nekiálltam a folyamat fotózásának, nem is olyan egyszerű, mert ez a technika videóban jobban magyarázható, azonban a feltöltött, általam ismert videók angol nyelven elérhetőek, ezt pedig nem mindenkinek könnyű megérteni. Így a szokásos PAncsis megoldás következik: néhány kép és sok szöveg :)

Ezt a technika a körömnyomdázás haladó szintje, nem mondanám túl nehéznek, a szokásos nyomdázáshoz képest azonban kissé komplikáltabb. Amikor az ember lányának már jól megy a nyomdázás és úgy érzi, hogy szeretne valami még különlegesebbet, színesebbet, akkor érdemes ezt kipróbálni.

A nyomdázott körömmatrica elkészítéséhez nem kell semmi extra, a szokásos nyomdázó felszerelésünket (párna, lehúzó kártya, nyomdalemez, nyomdázólakk) színes körömlakkal és esetleg egy pontozóval érdemes kiegészíteni. 
Fontos, hogy érdemes puha nyomdázópárnát használni, hogy az íves körmeinkre könnyen rá tudjuk simítani a párnát. Az Essence kemény nyomdapárnája nekem ehhez (sem) nem vált be, csak elmaszatolni sikerült a matricát a körömre felvitelkor, de jól applikálni nem. Az E-bayről rendelt nagy párna mellett viszont a Cici&Sisi készletekhez kapott kisebb párnákat is tudtam használni, mert ezek kellően puhák. 

A nyomdázott körömmatricát több módon is a körmünkre applikálhatjuk, számomra a legegyszerűbbnek tűnő módszer vált be. 
Ami fontos, hogy a körmeink legyenek frissen lakkozottak, de majdnem teljesen szárazak (kicsit tovább érdemes szárítani, mint a szokásos nyomdázásnál, mert erősebben is kell rányomni a körömre a párnát). Számomra úgy nem működött, hogy az előző nap kilakkozott alapszínre vittem fel a mintát: mivel az alaplakk már csontszáraz volt, nem tapadt rá a festék (ahogy a lakkozatlan körömre sem tudok nyomdázni, mert nem tapad a minta). 

A folyamat a következő

A kívánt mintát felvesszük a párnára, majd hagyjuk megszáradni azon. Érdemes olyan mintát választani, amelynek határozott kontúrjai vannak, mint például egy színezőnek, ugyanis így lesz könnyű kiszínezni.
Választhatunk teljes körmös mintát, vagy akár egy kisebb mintát is. Amennyiben a kiválasztott mintának nem a teljes részét szeretnénk használni, a párnáról a megszáradt lakkot könnyedén eltávolíthatjuk (körömmel, ragasztószalaggal vagy pl egy narancsfapálcika hegyesebb részével - kinek mi a kényelmes). Így könnyedén készíthetünk a teljes körmös minta részeiből ismétlődő motívumot a többi körmünkre.
Miután a minta megszáradt (nem kell rá sokat várnunk, a vékony lakkréteg gyorsan szárad), az általunk kiválasztott színekkel kitöltjük a mintát. A kitöltést megtehetjük közvetlenül a körömlakk ecsetével is, bár tapasztalataim szerint így viszonylag vastag lesz a lakkréteg, ami lassabban szárad meg, ráadásul a kisebb mintákhoz túl nagy lehet a körömlakk ecsete. Ezért én inkább azt a módot választom, hogy egy plasztik kártyára (hogy ne szívja be gyorsan a nedvességet) csepegtetek a használni kívánt lakkokból, majd egy vékony fejű pontozóval kitöltögetem a mintát.

Mikor végeztünk a "színezéssel" félretesszük a párnát egy kis időre, hogy száradjon. Nem kell órákra félretenni, mert nem az a lényeg, hogy csontszáraz legyen: inkább nagyjából száraz, de még tapadós. A száradási idő természetesen attól is függ, hogy mennyire kentük vastagon a színes lakkot. Én kb 10 percet szoktam hagyni száradásra. Azt, hogy mikor megfelelő a matrica, ujjbeggyel szoktam ellenőrizni: ha már nem hagy lenyomatot az ujjbegy a matricán, kellően megszáradt ahhoz, hogy applikáljam.
Amennyiben nem teljes körmös mintát használunk, érdemes előre kinézni, hogy a köröm melyik részére, hogy helyezzük fel a mintát, hogy szép legyen a végeredmény és ne kelljen újrakezdenünk. 

A normál nyomdázáshoz képest különbség, hogy érdemes erősebben rányomni a párnát a körmünkre, hogy a viszonylag vastag lakkréteg alaposan rátapadjon az alapszínre. 
Szerintem az élesben készülő első manikűr előtt érdemes néhány próbát tenni, hogy lássuk, milyen erősség a megfelelő: ha nem nyomjuk rá jobban a párnát, a minta nem tapad a körömre és amikor elvesszük a köröm felől a párnát, elhajolhat, sérülhet a minta. Ha viszont túl nagy erővel nyomjuk rá a körömre, akár el is maszatolhatjuk a mintát vagy bizonyos részeit (főleg, ha picit nedves maradt még).

illusztráció, hogy mennyire simuljon a párna a körömre


Ennél a momentumnál számít sokat az, hogy mennyire puha a a párnánk: egy kemény fejű párnát nem tudunk megfelelően rásimítani a körmünkre, így nagy valószínűséggel elmaszatolódik, deformálódik a minta, ezzel ellenben egy puha párna szinte körülöleli a körmünket, rásimul a köröm íves felületére a minta.
Tehát rányomjuk a párnát a körmünkre, pár másodpercig rajta tartjuk, majd nagyon óvatosan elemeljük. Azért érdemes óvatosnak lennünk, mert előfordulhat, hogy a minta egy része mégsem tapad meg a körmünkön teljesen, viszont az ujjunkkal finoman letapogathatjuk, lesimogathatjuk.


bocs, itt nem voltak jók a fényviszonyok

Végül a szokásos módon fedőlakkal zárjuk a manikűrt. Itt is figyelnünk kell arra, hogy ne maszatoljuk el a mintát: a lakk ugyan viszonylag vastag réteget alkot, de a határvonalat még így is könnyű elkenni, ha sokat tologatjuk felette az ecsetet.

a kész manikűr


Még egy kollázs, lefotóztam a hulló őszi falevelek matricáit is a készítés közben:


Ha valakinek a sok szövegem ellenére szüksége lenne egy videós bemutatóra is, íme az egyik kedvencem Nailstamp4fun feltöltőtől:
Bár szerintem a fenti módszer a legegyszerűbb és leggyorsabb, a matrica applikálása azonban nemcsak a fent leírt módon oldható meg! Mint láthatjátok, ha csak keményebb párnátok van, nem olyan egyszerű a fenti módszer, viszont erre is van megoldás. Ezesetben nem kell rányomni a párnát a körmünkre, hanem a kész mintára kenünk még egy fedőlakkot is, majd száradás után finoman lehúzzuk a párnáról az egész művet, mint egy matricát, majd ezt a matricát szépen felsimítjuk az előkészített körömre, a felesleget pedig eltávolítjuk (levágjuk, acetonba mártott ecsettel leválasztjuk a felesleget, letakarítjuk a bőrt), végül fedőlakkal zárjuk a manikűrt.
Szerintem szuper ez az ötlet, hogy így színezhetjük a nyomdamintáinkat!


Mi a véleményetek, kipróbáljátok?

11 megjegyzés:

 1. Köszi, hogy leírtad. Én most próbálkoztam komolyabban a nyomdázással, de egyenlőre nem könnyű összehozni. Kicsit kemény a párnám, ezt az utóbbit próbálgattam, viszont vastag volt a lakk, megpróbálom majd pontozással. :))

  VálaszTörlés
 2. Nagyon jó lett a bejegyzés , köszi ,hogy leírtad :)
  Szerintem hétvégén ki is próbálom :)

  VálaszTörlés
 3. Nagyon jól összeszedted és hasznos lesz, ezt a bejegyzést a kedvencekbe a könyvjelzőkhöz be is tettem :) Mindenképp ki fogom próbálni!

  VálaszTörlés
 4. Én eddig csak a második módszert ismertem.Hasznos kis bejegyzés lett! :)

  VálaszTörlés
 5. Nagyon ügyes vagy! Én még csak a sima nyomdázást gyakorlom és söpröm be a dicséreteket :D. Ha megjön az új nyomdázószettem és összeszedem a bátorságomat a te módszeredet is kipróbálom. Köszönöm a leírást ;)

  VálaszTörlés
 6. Köszi a tippet, nagyon hasznos volt! Én ugyan még nem nyomdázok, de minél több helyen olvasok róla, annál inkább érzem rá a késztetést :P

  VálaszTörlés
 7. Ismét azt kell mondanom, én csakis a "PAncsi-féle" tutorialokat értem meg :D Eddig én is csak a Lucy-féle megoldást láttam, ami nekem már a márványmintánál sem igazán jött be, de majd hétvégén megpróbálom ezt.

  VálaszTörlés
 8. Hangosan örülök most, hogy végre megosztottad, hogyan csinálhatok matricát nyomdával, számomra a második megoldás lesz a kedvenc, érzem! :)
  ....esetleg egy harmadik megoldás, mely szerint egy "bugyira" fogok érdekesen lakkozni, megszárad, nyomdázom, kicsit megszárad, mintázom ecsettel, hagyom száradni, fedőlakk, hagyom száradni, majd az előzetesen belakkozott körmökre felapplikálom a matricát a még nedves lakkra. Azért szimpibb ez a verzió, mert az 1. megoldásnál a minta hátoldalát fogom látni a körmön, míg a kettes és a hármas trükk esetében a minta nem fog megfordulni.....így talán még szebbet, még csudibbat lehet csinálni! (aranyhálóbanpirosrózsákat például!!!! :D)

  VálaszTörlés
 9. Haszon bejegyzés volt, könyvjelzős kategória, köszi :)
  Nagyon rég szerettem volna kipróbálni, de időhiány miatt még kimaradt, én csak a 2. verziót ismertem, majd eldől számomra melyik az egyszerűbb :)

  VálaszTörlés
 10. Szia gél laknál is lehet alkalmazni a nyomdát, és hogyan. Köszönöm

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Szia!
   Személyes tapasztalatom nincs az ügyben, de mikor másokon is láttam, akkor rákérdeztem. A géllakk színre szoktak körömlakkal nyomdázni a műkörmösök: a színes géllakkról letörlik a ragadós réteget, majd nyomdáznak rá és ezután kenik fel a színtelen "géllakkfényt".
   Normál esetben a géllakk alá nem lehet körömlakkot kenni, mert a két anyag nem kompatibilis egymással, de mivel a nyomdázás során egy nagyon vékony réteg kerül rá a körömlakkból, így simán tapad rá a körömlakk
   (a Moyra oktatóvideóiban találsz sok ilyen manikűrt a Youtube-on)

   Törlés