2014. szeptember 22., hétfő

Tippek körömnyomdázáshoz, avagy hogy csinálom én - 2. részA körömnyomdázáshoz összegyűjtött, tanácsaimat, tippjeimet egy mini sorozat keretében jelentetem meg, az első részt, ahol az általam próbált körömnyomdalemezekről írtam, itt olvashatjátok. 
Ezúttal a körömnyomdázáshoz használt apróságokról: párnáról, lehúzókártyáról és néhány hasznos apróságról lesz szó.Lehúzó kártya
Ebből csak az Essence fémes verziót ismerem, ami borzalmas! Ezeket a szépen kidolgozott lemezeket bűn fémes lehúzóval „illetni”, csak megkarcoljuk a lemezt, tönkretéve esetleg a mintákat is.
Ehelyett összegyűjtöttem inkább a régi, ma már nem használt bankkártyákat, pontgyűjtő kártyákat és ezeket használom. A teljes körmös, széles vésetű mintáknál ezen kívül arra is ügyelek, hogy inkább a kártya szélesebb felével húzom le a felesleget, mert úgy tapasztaltam, hogy a vékonyabb oldalt néha sikerül a kelleténél jobban rányomni a mintára is néha több festéket távolítok el, mint kellene.

Párna
Ez is inkább személyes preferencia, hogy kinek mi a kényelmesebb, de az Essence csomagban kapható párna számomra túl kemény, nem tudom szépen felvenni vele a mintákat a lemezről.
Ehelyett inkább rendeltem E-bayről egy pihe-puha párnát, ami tökéletesen működik! Sokkal puhább, mint az Essence terméke, szinte rásimul a lemezre, körbeöleli és magához vonzza a mintát. A puhaságának köszönhetően a körömre is könnyen applikálható a minta. A műanyag tokból kivehető a párna, így ha valaki számára könnyebb csak a párnával nyomdázni (pl a hüvelykujjon), akkor azt is megteheti. Ráadásul kétvégű, a másik végén egy kisebb (ám sajnos nem ugyanolyan puha) párna található, aminek köszönhetően a kisebb mintákat kisebb párnával tudjuk felvenni.
A stamping decal technikához (amely során a párnán színezzük a mintát majd egyfajta matricaként nyomjuk rá a körmünkre) pedig különösen fontos, hogy puha párnánk legyen, mert itt a mintát jobban rá kell nyomni a körömre, így hatékonyabbak lehetünk a puha párnával, mert ekkor a teljes körmünkre rásimul a minta egyidőben.

Párnatisztító henger
Ezt a trükköt én is csak néhány hete alkalmazom/ismerem, de mivel szuper ötlet, örömmel számolok be róla. Bár apróság, de megkönnyíti a nyomdázást!
A puha nyomdázópárna anyagának hosszú távon nem tesz túl jót a körömlakk, holott szinte minden nyomdázás után meg szoktam tisztítani a felületét. Azonban megoldható a mintadarabok eltávolítása kíméletesebben is! Nem kell hozzá más, mint egy pár száz forintos ruha szösztelenítő henger, ami a drogériákban kapható. Szerintem mindenki ismeri: ragasztós felületű papírlapokból áll, amelyeket ha telítődtek, egyszerűen le lehet húzni a hengerről és ismét friss, ragasztós felületű szösztelenítőnk van. Mivel a felülete tapad ugyan, de ragacsos anyagot nem hagy maga után, könnyedén alkalmazható arra, hogy a nyomdázás során a párnánkon maradt mintadarabokat eltávolítsuk. Egyszerűen végiggörgetjük a felületén a párnánkat és meg is szabadultunk a visszamaradt festéktől-mintától. A párnánk felülete egyáltalán nem lesz ragacsos, gyors, kíméletes és egyszerű módszer, ráadásul olcsó is, mert egy ilyen henger sokáig segítségünkre lehet.

Csipesz
Az ügyesebbeknek valószínűleg erre sincs semmi szüksége és bevallom én is sokáig megvoltam nélküle, pedig ez is megkönnyíti picit a nyomdázást.
Egy-egy minta felvétele után viszonylag sok lakk marad a lemezen, amit én minden egyes alkalom után szeretek letakarítani. A szépen kilakkozott körmökkel viszont nem árt óvatosnak lenni, amikor körömlakklemosóval átitatott vattával bánunk: nemegyszer sérült meg a körömszélen a lakkozás ilyen „takarítás” közben. Azonban ha egy kis csipeszbe fogjuk a lemosós vattapamacsot/korongot, a körmünk nem tud hozzáérni így nem sérül a lakkozásunk.
Videókban láttam már kifejezetten e célra gyártott kis karmos eszközt, de egy egyszerű ruhatisztító vagy irattartó csipesz is tökéletesen megteszi.


+1 tipp
Nem árt a környezetünkre is figyelni lakkozás közben, hogy ne kenjük össze bútorainkat körömlakkal. Régebben újságpapírokat terítettem le a lakkozás idejére a munkaterületre, de néhány hónapja megtaláltam a szüleimnél a gyerekkorunkban használt műanyag tányéralátéteket, amiket ma már semmi pénzért nem tennénk fel az asztalra étkezések idején, a lakkozások során viszont jó szolgálatot tesz. Könnyen tisztítható, nem szivárog át rajta a körömlakk és környezetbarát is, hiszen nem kell minden lakkozás után kidobni.Nektek van egyéb titkos praktikátok körömnyomdázáshoz?

12 megjegyzés:

 1. Ez a csipeszes mekkora ötlet :D A nyomdapárnát én sima celluxxal tisztítom, a Moyou nyomdapárnáját elvileg nem is érheti lakklemosó.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. A sima cellux sem rossz, viszont nekem kényelmesebb ez a szélesebb felületű henger.
   A MoYou nyomdapárnáját nem ismerem, az enyém E-bayről származik, szegényt sokat gyilkoltam körömlakklemosóval..- Bár őszintén szólva nem látszik rajta károsodás, de mivel szeretem, most már inkább óvom :)

   Törlés
 2. Válaszok
  1. Pedig ha tudnád, hogy nem is vagyok különösebben türelmes fajta ;)
   :D

   Törlés
 3. Nekem a csipesz és a tisztító henger is homlokra csapós tipp, tökjó, hogy ezeket így összeszeded, köszi!! És eddig essence-es párnát használtam, de megrendeltem ezt a duplát, meggyőztél. :)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Nagyon örülök, hogy valakinek tudtam újat mondani! :)
   Meglátod, teljesen más élmény ezzel a puha párnával nyomdázni, remélem Neked is beválik!

   Törlés
 4. A csipeszes ötlettől hátast dobtam, mert ez eszembe se jutott volna milyen nagyszerű találmány!!! :D
  (szemöldökcsipesszel szerencsétlenkedek)
  A párnát én széles cellux gurigán tisztítom, amelyet a nyomdacuccok között tárolok.
  A lemezeket pedig bérlettokban tartom, állítva "bestokizva" egy dobozban, és a készletben felülnézetben tudok lapozni. Úgy gondolom, hogy később, amikor már sokSOK lemezem lesz, ezt az állítva tárolási módszert mindenképp megtartom, mert nagyon bevált nálam...változtatni csak a tárolódobozom külleme fog, mert elhatároztam, hogy készítek nekik egy szép, díszes fadobozkát, szalvétatechnikával díszítve...esetleg fakkokkal, a nyomdapárnák, segédeszközök számára.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. No igen, a szemöldökcsipesznél ez egy fokkal kényelmesebb! :)
   Celluxot nagyon ritkán használok, így csak egy pici van otthon, az pedig nekem macerásabb, így viszont van a nyomdázáshoz külön szösztelenítő hengerem (bár nem fogy olyan gyorsan, de szerintem hosszú távon talán olcsóbb is, mint egy jó minőségű cellux - vagy én vettem túl drága celluxot legutóbb :D
   A tárolási módszerem nekem még nem végleges, most készülök megreformálni, mert lassan már nehezen áttekinthető a készlet. A MoYou lemezeket állítva tárolom, ha így folytatom a készlet bővítését, nemsokára kapnak egy külön dobozt, a kisebb lemezeknek (Essence, Bundle Monster, BPS) pedig névjegykártyatartót szeretnék venni, úgy lapozgatva könnyen ki tudom választani a kívánt mintát.
   A decoupage dobozka is szuperjól hangzik, majd mutasd meg, ha elkészült! :)

   Törlés
 5. A mágikus henger és a csipesz hatalmas ötlet!!!! Én is ezt a fekete e-bay-es nyomdázót használom és a pontgyűjtő kártyákat :)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Szerintem amióta anno talán Ani elhintette az infót erről a nyomdázóról, a magyar csajok nagy része ezt használja :D

   Törlés
 6. a szösztelenítő henger szuper ötlet! :) bevallom, én mindig körömlakklemosóval dörgölöm a nyomdázó párnámat (szintén ebayeset használok jelenleg), de semmi baja sincsen még. ezek után biztosan kipróbálom a hengert.. :) én minden köröm után kimosom a lemezen a mintát, és fültisztító pálcikával szoktam, pont azért, hogy a körmeim ne maszatolódjanak el. Igaz így kicsit sok fogy a pálcikákból, de valamit valamiért.. :D

  VálaszTörlés
 7. Nagyon hasznos volt a bejegyzés, köszönöm :)

  VálaszTörlés