2014. szeptember 17., szerda

Tippek körömnyomdázáshoz, avagy hogy csinálom én - 1. részItt-ott kapok kérdéseket a körömnyomdázással kapcsolatban, ezért gondoltam készítek erről egy bejegyzést. Aki rendszeresen olvassa a blogot, annak feltűnhetett, hogy az utóbbi időben erőteljesen a körömdíszítés lett a központi téma, azon belül pedig a körömnyomda. Kezdem azt érezni, hogy ebben igen jól ki tudom élni a kreativitásom, az alkotóvágyam, még ha kissé kérészéletű művek is ezek. 
Így tehát szépen elkezdtem összeszedni a gondolataimat, hogy mit is tanácsolnék, milyen tippeket adnék egy kezdő körömnyomdázónak - nos, alaposan belehúztam, igen hosszadalmas lett a bejegyzés, így inkább kisebb részekre szedem, következzen ezúttal az első rész!

A régi olvasók bizony emlékezhetnek arra is, hogy a műveim minősége az idők folyamán sokat javult, vagyis régen nekem sem ment túl jól a nyomdázás, ma már az olyan műveket ki sem tenném a blogra. Természetesen én is tudom, hogy senki nem úgy születik, hogy tud nyomdázni, de néhány apró praktikát figyelembe véve könnyedén alkothatunk szép manikűröket. Ugyanis ha ráérzünk az ízére, már láthatjuk, hogy gyakorlatilag kézügyesség nélkül készíthetünk csodás manikűröket. Én például egyáltalán nem tudok rajzolni, de ehhez szerencsére nem is kell! :)

No de lássuk pontosan, mire is van szükségünk a körömnyomdához: egy szépen kifestett és megszáradt alapszínre a körmünkön, körömnyomdalemezre, nyomdázó párnára, lehúzó kártyára, nyomdázó körömlakkra és fedőlakkra (valamint körömlakklemosóra és tisztító eszközökre, amelyekkel eltávolítjuk a felesleges lakkot eszközeinkről).

A nulladik lépés a nyomdázásban az, hogy kilakkozzuk az alapszínnel a körmünket és hagyjuk megszáradni. Itt teljesen mindegy, hogy mit használunk! Akár egy színtelen alaplakkra is nyomdázhatunk, ha kedvünk tartja, az egyetlen fontos feltétel, hogy legyen száraz az alapszín, mert ha még nem száradt meg, akkor a nyomdázás során megsérülhet/benyomódhat.

Ha megvan az alapszínünk, az egyik legfontosabb lépés a körömnyomdalemez kiválasztása. Ez az egyik legfontosabb, mondhatni kritikus pontja a dolognak! Rengeteg különböző lemezt lehet kapni, nekem személy szerint lassan az az érzésem, hogy nincs a világos olyan minta, amit ne találnánk meg nyomdalemezen :)
Lényeges szempont a lemezek minőségénél, hogy mennyire mélyen vésettek a minták. Ha nem elég mélyek, akkor nem tudjuk majd szépen átvinni a körmünkre a mintát, esetleg hiányos lesz a minta. Emellett fontos figyelni a minták méretére is, vásárlás előtt utánanézni, hogy mekkorák a minták, elférnek-e a körmünkön illetve a teljes körmös minták elég nagyok-e a körmünk méretéhez.

Lássuk, nekem milyen lemezeim vannak és hogy mi a tapasztalatom velük!
Essence
Talán minden kezdő körömnyomdázó velük kezdi a pályafutását, hiszen drogériás márka, tehát könnyen elérhető ráadásul nem drága lemezről van szó! Eleinte elégedett voltam velük, szerettem őket, bár nem mindig volt sikerélményem a használatukkal. Úgy érzem, kissé hullámzó a minták minősége: van olyan minta, amivel tökéletesen tudok körmöt díszíteni, mert szépen átvihető a körömre, azonban van olyan minta, ami nincs szépen kivésve ezért nem lesz szép a végeredmény a körmön sem. 
A teljes körmös minták mérete: 1,2*1,5 cm – nekem ez ha nem is minden körmömre, de nagyjából jó. 
Ára 499 ft/db
Noname E-bayes lemez
Kb két éve vásároltam, ékes példája annak, hogy miért kell utánanézni a minták méretének. Teljes körmös minták lennének, de nekem vállalhatatlanul picik a minták, csupán a kisujjam körmére tudom (tudnám) használni. Egyébként egész jól vésettek, de sajnos a méretük miatt nem tudok velük mit kezdeni.
A minták mérete: 1*1,3 cm
Ennek az árára nem emlékszem már, de mindegy is…
Konad
Talán nem is igazi körömnyomdázó az, akinek nincsenek Konad lemezei :) Természetesen csak viccelek, nekem is csak ez a pár darab van, mivel sokallom a Konad lemezek árát (ezeket is használtan vettem). Jó minőségű lemezek, megfelelően vésettek a minták, könnyű velük dolgozni (én sajnos mostanában hanyagolom őket, mivel mostanában a teljes körmös mintákat preferálom), de olcsóbban lehet ugyanilyen (vagy akár jobb minőségű) nyomdalemezeket találni, ráadásul nem is újítanak olyan gyakran, nincs olyan sokféle mintájuk, mint más cégeknek
Az ára beszerzési hely függő: 1.200 - 1.500 Ft
Bundle Monster
A Konadhoz hasonlóan kerek kis lemezkék (kb 5,5*5,5 cm), melyek viszont már tartalmaznak teljes körmös mintákat is (valamint francia manikűrhöz valóakat is). Szintén jó minőségű lemezek, én nagyon szeretem őket! Külföldről lehet rendelni, kollekciókat adnak ki, nekem a 3-as sorozat van meg (BM-301 – BM-325), ebben a bejegyzésben mutattam meg egyesével a lemezeket. Ha jól tudom, a korábbi lemezek teljes körmös mintamérete ennél kisebb volt, ezeké viszont ami számomra tökéletes, 1,4*1,7 cm. A minták jó minőségűek, egy-egy témához találunk teljes körmös mintákat valamint kisebb mintákat is, amivel változatos manikűröket készíthetünk.
Nagyon szeretem ezeket a lemezeket is, olyannyira, hogy a régóta áhítozott Holiday kollekciót is megrendeltem :)
Az ára 20,50$ jelenleg az E-bayen. 
Born Pretty Store
A webshop nevét nem kell bemutatnom senkinek, hisz az utóbbi hónapokban egy marketing kampánynak köszönhetően elárasztották termékeikkel a blogvilágot.
Régebben szorgosan másolgatták a Konad mintákat, újabban már sok saját ötlettel is előálltak. Nekem régebben rendelt lemezeim vannak tőlük, amelyekkel az Essence-hez hasonlóan nem vagyok maradéktalanul elégedett (bízom benne, hogy az újabb lemezeik már jobbak). Némelyik mintát tökéletesen tudtam használni, másikakat azonban egyszerűen nem tudom rendesen a körmömre varázsolni, mert nincsenek rendesen kivésve.
Az utóbbi időben megdrágultak a lemezeik, én még egy dollárért vásároltam az enyémeket, ma már minimum duplájába kerülnek a lemezek. Ezek minőségét nem ismerem, így azokról nem tudok nyilatkozni. Egy-egy lemezt valószínűleg rendelek majd én is tőlük, de összességében úgy érzem, hogy jobban megéri egy teljes kollekciót vásárolni, mint ezekből feltankolni.

MoYou
Ez az egyik legújabb szerelem, az első, használtan vásárolt lemez után exponenciális növekedésbe kezdett a MoYou lemezeim száma :)
Az angol márka igen jó minőségű, mélyen vésett lemezeket gyárt! Még nem fordult elő, hogy egy MoYou mintát ne tudtam volna maradéktalanul a körmömre applikálni. Rengeteg féle lemezből lehet választani, témánként, avagy kollekciónként több lemez kapható náluk, gyakorlatilag szinte hetente jelentetnek meg új lemezeket. 
A minták méretével nekem személy szerint van egy pici problémám, de ez igen szubjektív, akinek nem olyan méretű a körme, mint az enyém, annak ez nem okoz gondot (ráadásul ez a probléma engem sem tart vissza a rendeléstől). Az mindenképp pozitív, hogy gondolnak a kis és a nagy körmű lányokra is, mivel a mintáikat elkészítik normál és XL méretben is. Nekem annyi a problémám, hogy a normál minta nem minden körmömre jó (1,2*1,5 cm - ötből kettőre nem elég hosszú), az XL minta pedig viszonylag nagy (1,5*2 cm), nem kerül fel a körömre minden szép részlete. 
Az áruk a Naillandnél jelenleg 1.925 ft

A Pueen kínálatában is számos lemez szerepel, gyártanak a Bundle Monster / Konad méretéhez hasonló nagyságú kisebb lemezeket is, nekem az Encore kollekciójuk van meg, ami 4 kétoldalú lemezből áll, melyeken egy 8*8cm-es területen helyezkednek el a minták. E lemezek különlegessége, hogy nem különálló minták szerepelnek rajtuk, hanem ezen a területen szinte egybefolynak a vésett minták. Ennek köszönhetően szinte minden körömre megfelelő méretű mintákat kapunk, egy-egy nagyobb mintát pedig több körmön átívelve is felvihetünk, esetleg a minták találkozását is applikálhatjuk a körmökre.
Jó minőségű vésetek, rengeteg minta, szuper kis kollekció ez! Ha kötözködni akarnék, akkor a lemezek széleit, vastagságát kritizálhatnám, de tulajdonképpen az én hibám, miért távolítottam el mindegyikről a védőborítást.
A kollekció ára 24,99 $, innen rendeltem.Ti milyen nyomdalemezt használtok? 

5 megjegyzés:

 1. Szép gyűjtemény. :)
  Nekem az Infinity Nails lemezei a kedvenceim, ugyanolyan méretűek mint a MoYou, de kívánságlistás pár brazil vagy mexikói -nem tudom pontosan - lemez, valamint egy ausztrál márka darabjai, a minták miatt, nem a távolság miatt szoktam ilyen cuccokat választani, mert a minta a legfontosabb! Ez tény :D

  VálaszTörlés
 2. Nagyon jó gyűjtemény :)
  Én nem rég kezdtem el igazán nyomdázni . Én Beauty Women nyomdalemezekkel kezdtem , nekem bevált . Ausztriában lehet őket kapni egy 1 eurós boltban.

  VálaszTörlés
 3. Júúúj mennyi gyönyörű lemez!!!!! Tegnap este láttam meg a bejegyzésed az olvasómban és egyből álltam is neki nyomdázni :) Nekem csak Konad és Essence lemezeim vannak, e kettő alapján egyértelműen a Konad a nyerő nálam. De kéne már egy Moyou...

  VálaszTörlés
 4. Annyira szépek ezek a lemezek, és csodaszép manikat lehet velük alkotni, de valahogy nem kattantam rá a témára. De jobb is, mert ahogy magamat ismerem, ez is komoly gyűjtőszenvedéllyé válna, azt pedig inkább a palettáimra tartogatom. Így marad az, hogy másoknál, pl. Nálad csodálom a szebbnél szebb mintákat :-)

  VálaszTörlés
 5. Köszönjük a cikket, én legalábbis, :) sok mindent megtudtam, amit még nem tudtam a nyomdázásról. Díjat kaptál tőlem: http://judymuhely.blogspot.hu/2014/09/dijat-kaptam.html

  VálaszTörlés