2014. július 9., szerda

Önbarnítós tapasztalataimAz idei év számomra a barnaság egy új forrásáról, az önbarnításról szól. Korábban ebben a bejegyzésben leírtam Nektek, hogy hogyan használom én az önbarnítókat. Ezúttal pedig az általam eddig próbált önbarnítókról írnék, hogy milyen termékeket érdemes kipróbálni. 

Ahogy minden krémmel kapcsolatos tanács, ez is kezdődjön úgy, hogy figyeljük az INCI-t! Fontos, hogy a bőrünk számára kímélő, a lehető legjobb minőségű terméket válasszuk, amelynek fő ismérve, hogy nem tartalmaz mesterséges illatanyagot, denaturalt alkoholt. A drogériákban sajnos alig lehet találkozni olyan termékkel, amelyben nincs illatanyag, így ha ezt nem is tudjuk kikerülni, legalább a bőrszárító hatású alkoholt tartalmazó termékeket kerüljük. 

Az önbarnítók összehasonlítása során általában a szín, illat, tartósság és kopás a sarkalatos pont, így véleményemet én is ezek alapján állítottam össze, bár meg kell jegyeznem: egyéni, hogy egy-egy termék melyik bőrön milyen színt hoz elő.
Alverde önbarnító
A DM natúr vonalának terméke, melyet arcra is ajánlanak. Nagyon sajnálom, hogy mindezek ellenére mégis van benne illatanyag ráadásul a szárító hatású alkohol is: egyrészt az arcra használt termékekben jobb elkerülni, másrészt pedig személy szerint nekem nem is tetszik ez a cukorkára emlékeztető erős illat.
Két felkent réteg után már igazán észrevehető színt ad, ám sajnos az eredmény rajtam erősen sárgás. Bár mint írtam, ez elég egyéni, a Krémmániás vélemények szerint ez általános probléma. 
Ezeknek a termékeknek sajnos elég jellegzetes „szaguk” van: miután beszínezte a bőrünket, a kémiai reakció hatására egy többé-kevésbé kellemetlen illat/szag érezhető a bőrünkön, ennél a terméknél ez elég erősen érezhető, mondhatni zavaró. A tartósságot és a kopást illetően azonban nem volt rá panaszom: újrakenés nélkül is 3-4 napig megmaradt a színem, valamint szép egyenletesen kopott, egyáltalán nem foltosan. Ezekre viszont hatással van az is, hogy milyen sokáig áztatjuk bőrünket a kádban, dörzsi szivaccsal visszük-e fel a tusfürdőt illetve milyen erősen dörzsöljük a bőrünket a törölközővel (egy-egy erősebb dörzsölés után előfordulhat, hogy a barnaságunk a törölközőn „landol”).
Az összetevők, az illat és a szín miatt nálam nem igazán lett nyerő ez a termék, az arcbőrömre nem is mertem felvinni, a tartósság és a kopás azonban abszolút pozitív.


Balea Magic Summer önbarnító arcra
Ezt a terméket kifejezetten az arcra készítették, azonban én nem mertem neki akkora bizalmat szavazni, hogy oda felvigyem, a nyakamon és a dekoltázsomon kísérleteztem vele. Feltételezem, hogy köszönhetően annak, hogy arcra készült, nem ad olyan erős színt, mint más önbarnítók (és akkor még enyhén fogalmaztam), gyakorlatilag alig láttam az eredményét, legalábbis ami a barnaságot illeti. Sajnos a bőröm nem szerette, apró puklik jelentek meg a dekoltázsomon, ráadásul a nyakamon úgy vettem észre, hogy sajnos foltosan kopik, ami elég nagy negatívum. 
Az illatára nem volt panasz, színt nálam nem sokat adott, de a bőrproblémák miatt nem szavaztam neki bizalmat. 
SunDance önbarnító tej
A drogériás próbálkozásaim utolsó alanya és lelövöm a poént, a kedvencem. Ennek már jobbak az összetevői és bár az illatanyagot ebből sem sikerült kihagyni, számomra nem annyira zavaró az illata, mint a korábbi termékeknek (viszont másnap ennél is lehet érezni a szokásos önbarnító szagot ezért önbarnítás után zuhannyal indítom a napot). 
Ami nagyon tetszik benne, hogy könnyű eldolgozni, szép, egyenletes színt ad, két rétegben felvive már igazán szép barna voltam. A színe rajtam enyhén sárgás, nem zavaró (vagy mondjuk úgy, hogy én már megszoktam), de akinek van hozzá szeme, az szerintem kiszúrja, hogy ezt a színt bizony nem a nap/szolárium okozta (ami engem most már egy cseppet sem zavar). 
Ha jó technikával van felhordva egyáltalán nem foltos, és a kopása sem vészes, elég egyenletesen fakul, bár ez valószínűleg egyénfüggő is lehet, szerintem a hidratálásnak is fontos szerepe van ebben (én nagyon figyelek a testápolásra, mert szeretem, ha a bőröm puha és bársonyos).


Nem állok szerződésben a DM-el, hogy őket reklámozzam, de a másik lánctól már nem is hoztam haza önbarnító terméket, melynek oka, hogy az utóbbi vásárlásaimkor már jóval alaposabb voltam és már a polcról leemelve feltűnt, hogy sajnos a szárító alkoholt nem hagyták ki az összetevők közül, így gyorsan vissza is került a polcra az Isana önbarnító terméke.Avon önbarnító hab
A korábbiakkal ellentétben ez sajnos nem állatkísérlet-mentes termék (de bízva az új kínai szabályozásban remélem, hogy az Avon előbb-utóbb felhagy az állatkísérletekkel, hiszen a Kínában gyártott normál kencéket nem kell már tesztelni). Az állaga nyújtja az érdekességet a többiekhez képest: a flakonból könnyen kinyomható hab állag, amelynek igen sötét, zöldes-barna színe van. Ennek köszönhetően felvitelkor pontosan láthatjuk, hova kentünk már belőle és hova nem, ami nagyban megkönnyíti az eloszlatást. A zöld színnek köszönhetően pedig kevésbé lesz sárgás a színe, mint a korábban próbált termékeknek, de sajnos a bőrömön ez is inkább sárgás, mint napsütötte barna szín, ám valószínű, hogy az én alapból rózsaszínes bőrömön minden önbarnító ezt az eredményt adná. Egy rétegben is viszonylag sötét bőrszínt eredményez. 
Az összetevői egyébként nem rosszak, azonban sajnos az illatanyag és az alkohol ebből sem maradhatott ki.
Ami számomra negatívum ebben a termékben, hogy valószínűleg a hab állagának köszönhetően nem igazán hidratálja a bőröm, sőt, kicsit mintha szárítaná. Ezért az ezzel végzett önbarnítás után nálam elengedhetetlen az alapos testápolózás (míg például a SunDance után nem feltétlenül szükséges).
Ezek voltak az olcsóbb, drogériás jellegű termékek. Az, aki az arcbőrét féltő figyelemmel ápolja, valószínűleg a fentiek közül nem kenné fel egyiket sem az arcára – így voltam ezzel én is, ezért szerettem volna kipróbálni olyan terméket is, amellyel az arcbőröm is barníthatom.Paula’s Choice SunCare Almost The Real Thing önbarnító gél
Az első gél állagú önbarnító, amit próbáltam az arcra már jól bevált márkától. Karamell tartalmának köszönhetően szép színe van a gélnek, így könnyű az eldolgozás, látható, hol és hova kell még eldolgozni. Már egy rétegben is szép, napbarnított színt ad (két rétegben pedig nagyon durván barnít, legalábbis az én arcbőrömet). Az összetevői a szokásos szépségek, nem igazán tudok belekötni. Egy problémám van vele: a gél állag miatt sajnos az én száraz bőröm nem igazán hidratálja, sőt, kifejezetten húzódik a bőröm alatta. Ráadásul többször is előfordult, hogy a bőröm egy területéről egyszerűen lepergett reggel a barnaság, ott egyszerűen nem volt hatékony az önbarnító, ami elég kellemetlen volt a reggeli készülődés során, így végül néhány próbálkozás után túladtam rajta.
Paula’s Choice Sun 365 önbarnító hab
Az első fiaskó után nem adtam fel a PC termékekkel való kísérletezést, hiszen az arcápolóik nagyon beváltak nekem. Ráadásul az Avonos önbarnító hab után volt már némi tapasztalatom ezzel az állaggal, így bíztam benne, hogy ez már beválik és nem tévedtem.
A könnyű, halvány barna habot a megtisztított és enyhén hidratált arcra dolgozom el egy mezei alapozó szivaccsal (gumikesztyűben, hogy az ujjaimat ne fogja meg), majd a száradás után jóval később, (általában lefekvés előtt közvetlenül) még hidratálókrémmel bekenem az arcom. Ez is enyhén sárgás eredményt ad, de ez valószínűleg az én alapszínemnek köszönhető, így nem rovom fel neki hátrányként, ráadásul ha (az enyhén rózsaszínes) színezett PC fényvédőt felkenem a bőrömre, máris szép barna eredményt kapok (mostanában nem is hordok sem alapozót, sem BB krémet, annyira tetszik így az eredmény).
Az arcomra ez a termék abszolút bevált! Mivel a hidratálás megoldott, nem húzódik a bőröm az önbarnítás előtt-közben-után, a lehetőségekhez képest a színével is elégedett vagyok. Kopni sem kopik foltosan, bár erről esetemben főleg a kémiai hámlasztás gondoskodik, amely könnyedén, már egy felvitel után maradéktalanul eltávolítja a bőrömről az önbarnító eredményét. Az összetétele pedig remek, olyan, amit szívesen és bátran kenek fel a mostanában óvott/féltett arcbőrömre.


Ez utóbbi Paula’s Choice termék ismét győzött nálam, már ami az arcom barnítását illeti. Az ára miatt azonban kompromisszumos megoldáshoz folyamodok: lábra, karra egy olcsóbb terméket használok (SunDance és Avon felváltva), arcra, nyakra, dekoltázsra azonban inkább a jó minőségű, de drágább terméket használom. Nektek milyen önbarnító vált be?

5 megjegyzés:

 1. Ezeket még nem próbáltam.Nekem a Dove-os verzió vállt be (http://kremmania.hu/kremek/dove-summer-glow-bortaplalo-testapolo-onbarnitoval) , ezt nyugodtan ajánlom,mert nagyon természetes hatást lehet vele elérni,az eredmény már egy használat után is látszik. (ennek erősen reklám szaga van,de sajnos nem dolgozom nekik :D )

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Köszi az infót!
   Én magam sem tudom miért, de valahogy a Dove termékek sosem vonzottak, talán egyet sem használtam még közülük...
   Az általad ajánlott terméket régebben kerestem, de akkor épp nem találtam a polcokon, később pedig el is felejtettem

   Törlés
 2. Egyébként nem fogja meg az ágyneműt és/vagy a fehér holmikat egyik sem? Én már nem merek önbarnítózni, ezt mondtam is élőben, de ennek ellenére elolvastam az egészet, mert nagyon szeretem az írásaidat :-)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. :D Aranyos vagy! :)
   Sajnos, frissen mindegyik fog. Az ágyneműm nem fehér, így azon nem feltűnő (meg a macsekok miatt amúgy is hetente mosom), a pizsit és a fehér dolgokat néha néha megfogják. Ezért szoktam az esti önbarnítás után másnap zuhannyal kezdeni a napot, majd "testápolni", így a ruháim megússzák a mesterséges barnaságot.

   Törlés
 3. Tegnap feladtam NEked a Biodermát. :) Amúgy szerintem ez nem hagyományos, hanem speciális kozmetikumnak minősül, amit egyenlőre még kötelező tesztelni. Elvileg amin van leírás, hogy kell használni, pl. dezodor, hajfesték, az "nem hagyományos'nak számít.

  VálaszTörlés