2014. június 24., kedd

Géllakkozás, ahogy én csinálom – UpdateA gél lakkozásról készült bejegyzésem a mai napig a blog legolvasottabb bejegyzése. Sok kérdés érkezett a bejegyzés alá illetve e-mailben is. Mivel néhány kérdés többször is elhangzott, ezért úgy döntöttem, hogy összegyűjtöm őket egy bejegyzésbe, illetve kiegészítem néhány új információval, ami úgy gondolom, hasznos lehet.Tényleg nem reszelem le teljesen a gél lakkozást, mielőtt felviszem az új rétegeket?
Valóban! Mivel színtelen, illetve egy halvány rózsaszín réteget használok csupán, nem gond, ha nem távolítom el teljesen a régi gél lakkot a körmeimről. Ez nyilván csak a halvány színeknél kivitelezhető, hiszen egy piros gél lakkra hiába kenünk fel világos rózsaszínt lereszelés nélkül, az át fog ütni. Viszont a színtelen/halvány rózsaszín árnyalatoknál nem gond, ha marad egy kicsi a körmökön.
Többek között ezért is fontos a megfelelő előkészítés és az alapos munka: nálam a gél lakk nemcsak 2-3 hétig marad fent a körmökön, hanem amíg lenő, így fontos, hogy tökéletesen tapadjon a körömre az anyag. Nem lenne kivitelezhető a dolog, ha itt-ott felválna az anyag néhány hét után, illetve belevegősödne. A megfelelő előkészítésnek (és véleményem szerint a Master Bond-nak) köszönhetően azonban a majdnem 2 év alatt egyszer sem fordult elő, hogy fellevegősödött vagy felvált volna a gél lakk a körmeimen. 
Így gyakorlatilag „töltöm” csak a lenövéseket 1-1,5 havonta. „Töltés” előtt picit megreszelem a körmömön lévő gél lakk-rétegeket (a saját körmöm felszínéhez viszont nem érek reszelővel, csupán bufferrel/tömbreszelővel, nehogy elvékonyítsam a saját körmöt!), elvékonyítom a fent lévő rétegeket, de sosem reszelem vissza a saját körmömig (nincs rá szükség).


Mindenképp az általam használt termékeket kell választani?
Nem, természetesen egyáltalán nem. Én viszont nem tudok mást ajánlani, mert csak ezeket a termékeket használtam. Majd' két év után is elégedett vagyok a minőségükkel, így szívesen ajánlom őket. Ha más márkát szeretnétek használni, azt ajánlom, lehetőleg ismert körmös márkák termékeit vegyétek (Perfect, Diamond, Master Nails), azok biztosan jól működnek (semmiképp sem az olcsó bolthálózat műkörmös készletét...)
Sőt, otthoni célokra nem szükséges 4*9 Wattos UV lámpát sem beszereznünk! Nem egy kezdő műkörmös dolgozik egy egyszerű, egy égős UV lámpával, nekünk is bőven megteszi az otthoni gél lakkozáshoz. Én is csupán azért vettem nagyobb lámpát, mert olcsóbb volt ezt megrendelni külföldről, mint itthon beszerezni az egy égős változatot. Megjegyzem teljesen felesleges volt az időzítős lámpa, mert 2 perces időzítője van, de a gél lakkom egyes rétegeit 3 percig kell lámpázni, így egyáltalán nem használom az időzítőt. 


mai kép a lenőtt natúr géllakkról


Színtelen gél lakkot kenek fel és arra sima körömlakkot?
Jelenleg még színtelen gél lakkot valamint egy Milky Pink nevű halvány rózsaszín árnyalatot is használok, ez utóbbit azonban csak addig, amíg el nem fogy. Sajnos az eredetileg szép halvány rózsaszín gél lakk picit megsárgult: a körmömön nem feltűnő, inkább csak az üvegben látszik a változás. Nem rovom fel neki, hisz valószínűleg nem arra tervezték, hogy a felbontás után 2 évig használják. Viszont időközben rájöttem, hogy bőven elég az átlátszó gél lakk is, így ha elfogy a Milky Pink, nem fogom újravásárolni (kidobni viszont nem akarom).
A körmeimen így tehát egy majdnem átlátszó alapréteg van, amit akár önmagában is lehet viselni (ha épp nem volt időm lakkozni). Erre pedig gyakorlatilag bármilyen körömlakkot fel lehet kenni, mert az alapnak köszönhetően minden tartós rajta. Akár az olcsó drogériás körömlakkok is fent maradnak a körmeimen napokig.
Negatív élményem eddig csupán a sötét színű Lora lakkokkal volt: egy sötét lila szín egyszerűen beette magát a gél lakkozásba, olyannyira megfogta az anyagot, hogy majdnem teljesen le kellett reszelnem és újrakennem. Azóta ettől a márkától (és a nagyon olcsó, sötét kínai lakkoktól) távol tartom magam, de a körmeimen jelenleg még az amúgy botrányos tartóssággal bíró Essence lakkok is szupertartósak. 
Számomra a színtelen gél lakk és sima körömlakk kombinációja azért is ideális, mert egyesíti magában a gél lakkozás tartósságát a körömlakkozás szabadságával: a lakk nem pattog le a körmeimről, ha kedvem tartja naponta változtathatom a színét, de ha akarom, akár több napig (egy hétig) is sértetlen marad a manikűröm. 


Hogy lehet a legkíméletesebben eltávolítani a gél lakkot a körmökről?
Elvileg a gél lakkokat könnyedén el lehet távolítani egy oldószer segítségével, de mások véleményei alapján úgy tűnik, hogy inkább csak elvileg. Ráadásul én kicsit tartanék is ezektől az oldószerektől: a több réteg gél lakkot jó pár percig köttettük az UV lámpában – vajon mennyire kíméletes az a folyadék, ami mindezt 10 perc alatt leoldja? Ha ehhez a megoldáshoz folyamodunk, mindenképp számítanunk kell arra, hogy az oldószer nem tesz jót sem a körömnek, sem a körülötte lévő bőrnek.
A másik eltávolítási mód a lereszelés lenne, de azt sem ajánlanám szívesen. Még egy műkörmösnél is előfordul ritkán, hogy el- vagy túlzottan megreszel egy-egy körmöt, egy ebben a témában kevésbé járatos ember viszont még nagyon eséllyel reszelheti túl a körmöket, ami nagyon fájdalmas eredménnyel járhat (sajnos láttam már ilyet én magam is, amikor a hölgy otthon nekiugrott a műveletnek, mondván, hogy nem olyan bonyolult ez, majd hetekig szenvedett a fájó körmökkel).
Véleményem szerint a legkíméletesebb eltávolítása a gél lakknak a lenövesztés. Tegyünk/tetessünk fel egy természetes körömszínt, ami nem üt el a körmünk színétől, majd szép lassan növesszük le a nem kívánt gél lakkot. Tudom, hogy sokáig tart, de így folyamatosan szép lehet a körmünk, nem fog fájni a végeredmény, ráadásul ha a körmünkre kenünk egy kis halvány körömlakkot, senki nem mondja meg, hogy épp lenövesztjük a gél lakkot a körmünkről. 


Megéri?
Szerintem igen!
Bár továbbra is hangsúlyozom, hogy semmiképp sem szeretnénk mindenkit biztatni arra, hogy otthon álljon neki gél lakkozni, ha nincs semmilyen „előképzettsége”, avagy nem látott már többször testközelből ilyesmit. Viszont ha alaposan utánanézünk, begyakoroljuk, alaposan és lelkiismeretesen csináljuk, egyrészt szép körmöket kapunk, ráadásul anyagilag is jobban járunk.
A kezdőkészlet emlékeim szerint kb 15-17 ezer Ft volt, úgy, hogy 2 színt vásároltam meg a gél lakkokból, az UV lámpát pedig E-bayről rendeltem. 
2 hónap híján 2 éve használom a dolgaimat, az egyik gél lakk szín nemsokára elfogy, de az előkészítő folyadékoknak több, mint ¾- megvan még, pedig egy cseppet sem spórolok velük. Ha 2.500-3.000 Ft-os árral számolunk (kb ennyiért tudjuk gél lakkoztatni a körmeinket, ha jól tudom), akkor max fél év után már ingyen gél lakkozzuk a körmeinket (ok, a szalonban színes gél lakkot tesznek fel, én pedig nem számoltam a körömlakkok árát, de úgy érzem, az már elhanyagolható tétel). 
Az egyszeri nagyobb kiadás tehát viszonylag gyorsan megtérül, így számomra abszolút megérte!
Egy hátránya van az otthoni gél lakkozásnak: mivel mi magunk csináljuk, jóval tovább tart, mint a szalonokban. A szalonban ugyanis amíg az egyik kezünk a lámpában van, addig a másikon dolgozik a körmös, otthon viszont ezt nem tudjuk megtenni. Így kb kétszer annyi idővel kell számolni, mint amennyi idő alatt egy szakmabeli elkészíti nekünk (kicsit több, mint 2x annyi, mert ő nyilván gyakorlottabb, gyorsabban dolgozik, mint mi).
Időhiánnyal küzdőknek talán emiatt nem megoldás az otthoni gél lakkozás, de számomra ez nem probléma. Beteszek egy filmet a lejátszóba és közben elkészítem a körmeim havonta egyszer.
Ráadásul a körömdíszítési mániámról sem kell lemondanom, nem kell egy hónapig a manikűrös által felkent körmökkel mászkálnom (ezért is növesztettem le néhány éve a műkörmöt, mert meguntam, hogy egy hónapig ugyanolyan a körmöm, ráadásul 3 hét után már nagyon látszik a lenövés).


Remélem segített a próbálkozóknak ez a kis kiegészítés!

12 megjegyzés:

 1. Szuper cikk volt! És köszönöm, te vagy a kivétel, a te körmeidről nem mondtam volna meg, hogy géllak, mert nem bumszli. Azért nem szeretem a géllakkot, mert akit eddig ismertem és csináltatott, mindenkinek csúnya vastag lett :/ De ezek szerint van, akinek nem is tudom, hogy géllakkja van.

  Az időről meg... az se kevesebb, hogy el kell menned a szalonba, ugye időre, így meg akár szombat éjfélkor is nekiállhatsz ha máskor nem volt rá időd és épp aludni sem tudsz :D

  VálaszTörlés
 2. Igazán hasznos bejegyzés volt, köszönöm! :)

  VálaszTörlés
 3. Szia! Lenne par kerdesem :) A kepen a kormod kb 1,5 cm-t not le. Nos ilyenkor mar csak a belso zugban csinalod ujra az egesz muveletet? Hogy erted h novesszuk le teljesen? 3-4 honapig te sima halvany lakkot teszel a kormodre mire ujra kezdheted az egeszet elolrol? Ez a koztes resz erdekelne igazan,mert a reszeles es az oldas sajnos tenyleg nem tesz tul jot a kormeimnek,de azt h 100% osan lenoljon ugy erzem nem birnam kivarni. Megkerhetlek,h irj errol kicsit nekem! Nagyon koszonom elolre a valaszod!!!!

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Szia!
   Lássuk a kérdéseket szép sorban:
   A lenövés utáni "töltést" én úgy csinálom, hogy megreszelem a régi géllakk felületét, picit vékonyítom, a saját körmömet nem reszelem, csak mattítom, majd az egész körömre viszek fel géllakkot. Azért csinálom így, mert ha csak a lenőtt részre vinnénk fel anyagot, huplisabb lenne szerintem, így viszont egységesebb a felület.
   A növesszük le tanács arra vonatkozott, hogy ha valaki megunja a géllakkot és nem akar többé újat feltetetni, akkor a legkíméletesebb módja az "eltávolításának" a lenövesztés, mert mind a reszelés, mind az oldás árt a saját körmöknek. Én ugye színtelen géllakkban gondolkodom, mert az van a körmeimen, azt könnyű lenöveszteni, hiszen nem látszik a körmökön (vagy csak ha valaki nagyon közelről nézi). Ha akarsz nem kensz rá körömlakkot, ha akarsz, sötét színeket is kenhetsz rá, nem feltétlenül csak halvány lakkot lehet rá ilyenkor kenni. De ez csak arra vonatkozik, ha később nem akarsz géllakkot a körmeidre, nem arra, hogy újra akarod kezdeni az egészet elölről.
   Tehát ha szeretnél géllakkot, akkor az 1-1,5 cm-nyi lenövés után az egész körömre kerül géllakk - tehát így 1-1,5 havonta "töltögetjük" a körmöket
   Ha pedig végleg szeretnél tőle megválni, akkor a körmökön nem is igazán látszó géllakkot szépen lassan lenöveszted.
   Remélem érthető volt és sikerült tisztázni a kérdéseidet, ha mégsem, írj nyugodtan! :)

   Törlés
  2. Megis lenne meg egy kerdesem :$ Toltesnel is hasznalsz prepet,primert es bondot v csak bolyhozod es ramegy az atlatszo gel lakk?

   Törlés
  3. Minden töltésnél használom a fentieket! Ezek ahhoz kellenek, hogy jól megtapadjon az újonnan felvitt géllakk a felületen, ezek nélkül valószínűleg nagyon gyorsan leválna (vagy legalábbis hamarabb)
   Nem fogy sok egy-egy töltésnél ha csak magunknak csináljuk, ezen nem érdemes spórolni
   (én 2 éve csinálom de a prep, primer és bond fele fogyott el kb)

   Törlés
  4. Nagyon draga vagy! Koszonom! ;)

   Törlés
 4. Szia.szoval hagyományos körömlakkal dolgozol?és a tetejére fényzselét teszel.köszi

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. A színtelen géllakkra hagyományos körömlakkot kenek, de nem fényzselét viszek fel rá, hanem gyorsszárító fedőlakkot.

   Törlés
 5. szia most talaltam ide.a kerdesem az lenne hogy a gel lakkra mikor fel kened a korom lakkot hogyan szaritod hogy gyorsan megszaradjon.a gel lakk megkot lampaban de a korom lakk tudtommal nem.latom h gyors szarito lakkot kensz erre a retegre.de elotte kb mennyit szaritod.illetve ezeket hol szerze be es milyen koromlakk markakat hasznalsz?

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Szia! Bocs a kései válaszért, nem vettem észre, hogy írtál.
   A gél lakkot megköttetem a lámpában, majd letörlöm róla a ragacsos réteget. Ezután már csak körömlakkot kenek rá, amit nem köttetek a lámpában: alaplakk, színes lakk, fedőlakk.
   Körömlakkmárkák nálam változóak: Avon, Catrice, Essence, Moyra a leggyakrabban használt lakkjaim, a kedvenc fedőlakkom pedig az Essence Better Than gel nails magas fényű gyorsszárító fedőlakkja

   Törlés