2014. június 9., hétfő

4 tipp arra, hogy kerüld el a rossz arcápolókatA minap láttam egy videót, melyben hasznos tanácsok hangzottak el azzal kapcsolatban, hogy mire kell ügyelnünk akkor, ha el akarjuk kerülni a rossz arcápolókat. Mivel mostanában nagyon érdekel a bőrápolás, ez megihletett, hogy írjak én is Nektek erről.
Lássuk tehát, hogy mi az a 4 egyszerű dolog, amire érdemes figyelnünk a megfelelő arcápoló kiválasztásakor!
1. Összetevő-elemzés
Legyen a bőrproblémánk (vagy hívjuk inkább megoldandó feladatnak) bármi, a legfontosabb, hogy ne higgyünk az ígéreteknek! Ne vásároljunk meg egy krémet sem azért, mert az van rá írva, hogy 200%-al hidratáltabb arcbőr, vagy azonnali ránccsökkentés. Sajnos a gyártók manapság igen bátran bánnak az ígéretekkel, de az irreális ígéretekkel kapcsolatban legyünk mindig kétkedők! Egy arckrém alapjáraton nem más, csupán egy hidratáló. A megfelelő összetevők teszik ránccsökkentő (vagy inkább megelőző), folthalványító stb hatásúvá. Ezért ajánlott a vásárlás előtt alaposan utánajárni, hogy az ígéretek mellett milyen összetevők biztosíthatják a kívánt hatást. Erre nagyon jó lehetőséget biztosít a sokunk által ismert (és szeretett) Krémmánia, ahol rengeteg arc- és bőrápoló terméket, sminkterméket találhatunk meg kielemzett összetevőkkel. 
Érdemes utánajárni például, hogy a gyulladáscsökkentőként ígért termékben vannak-e egyáltalán gyulladáscsökkentő összetevők – ha nem, akkor ne pocsékoljunk olyan termékre a pénzünket, amelyben nincsenek meg a megfelelő összetevők, melyek a krém ígéreteit biztosíthatják. 

2. Illatanyag
Sokszor az orrunkon keresztül próbálnak meggyőzni minket egy termék jóságáról. Nos, valóban jó dolog, ha az orrunknak is jól esik egy krém használata, azonban nem árt figyelembe venni, hogy a finom illatoknak nem az arcbőrünkön van a helye. Gyakran látni olyan értékelést, ami úgy kezdődik, hogy isteni finom illata van egy krémnek. Ezzel azonban az a baj, hogy az illatanyagok az egyik leggyakoribb allergizáló szerek a kozmetikumokban, ennek köszönhetik a piros jelzést is a Krémmánián. Az EWG szerint továbbá contact dermatitist (a bőr allergiás reakciója) és légzőszervi problémákat is okozhatnak - kinek van erre szüksége? Talán most sokan sóhajtanak fel, hogy az én bőröm igazán ellenálló, egy kis illatanyag nem árthat. Nos egy kicsi talán nem is, no de senki sem tudhatja, hogy ha folyamatosan irritáljuk illatanyagokkal, nem adja-e fel a harcot és válik érzékennyé a bőrünk! Biztosan megéri a kockázatot? Ha pedig érzékeny a bőrünk, mindenképpen ajánlatos kerülni az irritáló összetevőket.

3. Denaturalt alkohol
A kozmetikumokban oldószerként, sűrűség szabályozóként, fertőtlenítőszerként, habzás csökkentőként és tartósítószerként használatos. A denaturalt alkohol egy kis molekulasúlyú alkohol, ami szárító, irritáló hatással lehet a bőrre, és elősegítheti a káros szabad gyökök képződését is, különösen ha az INCI lista első helyeinek egyikén található. A híres amerikai bőrgyógyész, Leslie Baumann szerint kerüljük azokat a készítményeket, ahol az alkohol az INCI lista első 7 helyének egyikén található.
Tehát ugyanaz a helyzet a denaturalt alkohollal is, mint az illatanyaggal: ha érzékeny a bőrünk, azért kerüljük, hogy ne irritáljuk, ha rezisztens, akkor pedig azért, hogy az is maradhasson. 

4. Tégelyes kiszerelés
Tudom, hogy igazán csinos egy-egy szép üveg tégely, melybe sok drogériás arcápolót csomagolnak. Az ember szívesebben nyúl egy olyan termékért, melynek csomagolása gyönyörködteti a szemet, mint egy egyszerű tubusért, zárt flakonért, ami nem feltétlenül lesz a fürdőszobánk ékköve. Sőt, sokszor problémát jelenthet az is, hogy a zárt flakonokban nem látjuk, hogy pontosan mennyit is használtunk el kedvenc kencénkből. Sajnos azonban egy nyitottabb tégely, melybe ráadásul talán ujjal nyúlunk bele, nem a legjobb választás az összetevők szempontjából. A hidratáló erejét ugyan nem veszíti el a krémünk, a gondosan kiválasztott, szuper összetevők azonban levegő illetve fény hatására gyorsan oxidálódhatnak, tönkremehetnek, így egy kevésbé hatékony krémet kennénk az arcunkra. 


Tudom, hogy nincs mindenkinek ideje folyamatosan bőrápolással kapcsolatos honlapokat, tudományos cikkeket olvasgatni ( főleg idegen nyelven), de ha már csak a fenti négy tanácsot figyelembe veszitek, már azzal sokat tehettek a bőrötökért!
Ismertétek ezeket a jó tanácsokat? Betartjátok őket?

2 megjegyzés:

 1. Egyes és hármas pont pipa, a másik kettőről is tudok, de egyenlőre még nem befolyásol a vásárlásban. Azért ha az összetevők végén kullog az illatanyag, meg szoktam venni. Az utolsóra figyelek a legkevésbé, szerintem legyen az a legnagyobb bajunk, hogy tégelyes krémet használunk!
  Sokat olvasom a Krémmániát, Téged és Tindigot, angol cikkekig nem jutottam. :)
  Sokszor gondolkodom rajta, hogy ha tini koromban is létezett volna ennyi beauty blog, meg a Krémmánia, mennyivel szebb bőröm lehetne most!
  A korral is jár már talán (mintha olyan vén lennék :D), hogy jobban odafigyelek, mit kenek magamra, és örülök, ha mások is kikérik a véleményemet 1-1 termékről, vagy együtt megyünk el a patikába/drogériába vásárolni. :)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Ha nem túl érzékeny a bőröd, akkor nem ártasz olyan nagyon azzal, hogy egy-egy termék INCI-jének a legvégén van illatanyag. Az jóval nagyobb probléma, hogy az összes arcápolód összetételének elején szerepel a mesterséges illatanyag - ez sajnos már tényleg árthat a bőrnek - de ha jól értem, erről szó sincs :)
   A tégelyes krémek egyik nagy problémája az, hogy az aktív hatóanyagok hamar tönkremennek. Hidratálni azért hidratál a termék, de egy drága arckrémért, amelybe szuper összetevőket pakoltak már nem biztos, hogy érdemes sok pénzt kiadni, mert nagyon hamar tönkremennek a drága hatóanyagok.
   No igen, néha én is örülnék, ha hamarabb felnyílott volna a szemem bőrápolás terén, de talán még nem késő ;)

   Törlés