2014. február 11., kedd

Kémiai hámlasztásManapság igen divatos lett a kémiai hámlasztás, azonban még mindig sokan vannak, akik nem sokat tudnak róla, ezért írok néhány dolgot róla. 
Nem tudom, ti hogy vagytok vele, de én a bőr hámlasztásáról először anno női átalakítós műsorokból hallottam, amikor a bőrgyógyász tömény savat vitt fel a vállalkozó kedvű, fiatalodni vágyó hölgy ráncos, foltos bőrére, majd a kezelés után nagyon durván hámlott a bőre, néhány napig még az utcára sem merészkedett ki. Nem vagyok ezzel egyedül, így nem csoda, hogy a kémiai hámlasztást hallva sokan erre asszociálnak és nem is figyelnek tovább. Pedig az otthoni kémiai hámlasztás ennél jóval kíméletesebb, gyengédebb savakkal történik.


kép forrása


Azt mindannyian tudjuk, hogy a bőrnek nagyon jót tesz az elhalt hámsejtek rendszeres eltávolítása, hisz a bőrápolásra odafigyelő nők előszeretettel használnak bőrradírt. Számos különböző bőrradír kapható a drogériák polcain: kisebb-nagyobb szemcsés fizikai bőrradírok, amelyek a szemcsés dörzsölésnek köszönhetően frissítik a bőrt. Sokáig én is ilyet használtam, mert a dörzsölés után tényleg érezhetően puhább volt az arcom – sajnos azonban csak rövid ideig, másnap reggel általában már semmit sem éreztem a puhaságból. A dolog hátulütője, hogy minél erősebben dörzsöljük-nyúzzuk a bőrt, annál inkább ártunk vele. Ráadásul az intenzív dörzsölés, a nagy és erős radírozó szemcsék apró mikrosérüléseket okoznak a bőrön, ami szintén nem tesz jót neki. 
Hosszú távon tehát jobb, ha kíméletesebb, ugyanakkor mégis hatékonyabb módját választjuk a bőrünk frissítésének, az elhalt hámsejtek eltávolításának. Erre lehet megoldás az otthoni kémiai hámlasztás, ami kíméletesen, ám mégis hatékonyan távolítja el az elhalt hámsejteket a bőr felszínéről, ráadásul több más pozitív hatása is van!

A kémiai hámlasztás két legismertebb típusa:
AHA – alpha hydroxy acid
BHA – beta hydroxy acid

Az AHA hámlasztók általában glikolsavból illetve tejsavból készült termékek, melyek a bőr külső rétegén oldják fel az elhalt hámsejteket, ezzel segítve a bőr megújulását, a friss és egészséges sejtek felszínre jutását. Ráadásul az AHA savval történő hámlasztás segít csökkenteni a bőr elszíneződéseit és simává, egyenletesebbé teszi a felületét. Sőt, ezeknek az anyagoknak vízmegkötő tulajdonságaik is vannak, tehát alkalmazhatjuk a száraz bőr ápolásában is. No de mindezt lehet még fokozni is, ugyanis kutatások alapján az AHA savak növelik a kollagén termelődést, vagyis a bőröregedés elleni harcban is fontos szerepük lehet. 
Azzal, hogy feloldják az elhalt hámsejteket a bőr felső rétegeiről, segítenek a bőr elszíneződésein és az állagán, tisztítják a pórusokat és így lehetővé teszik, hogy a hidratálók és szérumok jobban beszívódhassanak a bőrbe. 
Az otthoni használatra ajánlott AHA tartalmú bőrápolók 5 és 15% közötti koncentrációban biztonságosak és hatékonyak. 

A szalicilsav, avagy BHA hasonlóképp működik, mint az AHA, azonban általában a zsíros bőrrel (mitesszerekkel, aknéval) küzdők részesítik előnyben. Ennek okai a BHA tulajdonságaiban keresendő:
  • az AHA-hoz hasonlóan hámlasztja a bőr felületét 
  • beszívódik a pórusokba az olajon/zsíron keresztül (mivel zsírban oldódó) és tisztítja azokat (így akadályozva a pattanások kialakulását)
  • antibakteriális tulajdonságainak köszönhetően elpusztítja az aknét okozó baktériumokat
  • gyulladáscsökkentő hatásának köszönhetően segíti a bőr gyógyulását
Az AHA-t tartalmazó termékekhez hasonlóan a szalicilsav is javítja a bőr külső megjelenését függetlenül attól, hogy a bőrön vannak-e pattanások vagy sem. Sőt, a BHA-nak is van szerepe az öregedésgátlásban: a szalicilsav is serkenti a kollagén termelődést, kisimítja az apró, felületi barázdákat, csökkenti a bőrpírt és a nap okozta elszíneződéseket. A szalicilsav kozmetikumokban elérhető koncentrációja 0,5 és 2% közötti.
Összességében tehát az AHA hámlasztókat a száraz bőr, a BHA-t tartalmazó termékeket pedig a zsíros bőr hámlasztójaként szokták ajánlani, de ha van lehetőségünk rá, érdemes többféle termékből is beszerezni mintákat, kisebb kiszereléseket, mert előfordulhat, hogy a bőrünk megcáfolja az elméletet. 

Érdemes odafigyelni a bőr pH-jára hámlasztás előtt-után! Ez azt jelenti, hogy lehetőleg bőr semleges arctisztítót használjunk, amelyek nem tolják el túlságosan lúgos irányba a bőr pH-ját. Ugyanis a hatékony kémiai hámlasztás BHA-val 3-as pH-n működik (4 feletti pH esetén elveszti hatását), az AHA-val pedig 3-4 pH között tudunk hatékonyan hámlasztani (4,5 pH felett pedig elveszti hatását). Emiatt nem ajánlatos szappant használni hámlasztás előtt (meg talán amúgy sem). 
Ugyanezen okokból nem ajánlatos krémet felvinni a bőrre a hámlasztó felvitele után kb fél órával. Az, hogy szükséges-e lemosni a hámlasztót használat után vagy sem, termékfüggő, mindenképpen ajánlott betartani a termék leírásán 

Amire nagyon kell figyelni kémiai hámlasztás mellett:
A hámlasztók eltávolítják a megvastagodott felső bőrréteget és felszínre kerül egy friss, egészséges bőr. Ez a friss, fiatal bőr nagyon érzékeny, sebezhető, legalábbis ami a nap kártékony sugarait illeti. Ezért kémiai hámlasztás mellett (és amúgy is) kifejezetten fontos a megfelelő fényvédelem alkalmazása!

AHA savakat tartalmazó kémiai hámlasztókat több cég is gyárt, BHA tartalmú hámlasztót azonban már kevesebbet találunk a Magyarországon elérhető kínálatban. A Krémmánián megjelent bejegyzésben Ildi összegyűjtötte a népszerű hámlasztókat, én viszont most csak azokat említeném meg, amelyeket én magam próbáltam és használok. 

Paula’s Choice Resist Daily Smoothing Treatment 5% AHA
A nevéből is kitűnik, hogy napi használatra ajánlott, 5%-os erősségű AHA sav. Krémes állagú termék, amelyet könnyű a bőrre felvinni állagának köszönhetően. Majdnem mindennap használom, nagyon kíméletes, könnyű bőrápoló. A bőrbe gyorsan beszívódik, nem hagy maga után zsíros réteget. Apró csipkedést lehet érezni a felvitelkor, de csak minimális mértékben, szerintem egyáltalán nem zavaró. 

Paula’s Choice Weekly Resurfacing Treatment 10% AHA
Ez az előbbinél már jóval erősebb készítmény. Állaga nehezebben kezelhető, mert híg folyadék, amelyet nehezebb kiadagolni. Én néhány cseppet szoktam a tenyerembe adagolni majd az ujjaimmal viszem fel a bőrömre. Érezhető, hogy erősebb koncentrátum, mint az előző. A bőr másnapra hihetetlenül finom és lesz a használata után, igazi babapopsi puhaságot hagy maga után. Az én bőröm kissé szárítja, a használata után több hidratálásra van szüksége a bőrömnek. 
Heti egy, max két alkalommal szoktam használni.

Paula’s Choice Skin Perfecting 2% BHA Liquid (lemaradt a képről)
Ez a termék elsősorban zsírosabb bőrre készült, azonban hajtott a kíváncsiság, ki akartam próbálni. Egy kis vattadarabra cseppentek belőle, majd úgy viszem fel a bőrömre, mivel a nevéhez illően híg folyadék állagú. Az arcomon lévő mitesszerek számát segített csökkenteni, azonban az orromon lévő mitesszerek nem tűntek el teljesen (ki tudja, talán nem is reális elvárás, de a sok photoshopolt kép hatására titkon én is erre vágyom). 
Érzem, hogy nem az én bőrömre készült, eléggé húzódik a használata után az arcom, ezért hosszú távon nem ő lesz az én BHA hámlasztóm.

Paula’s Choice Skin Perfecting 2% BHA Lotion 
Ez a termék már kifejezetten az én enyhén száraz bőrömre készült, könnyű krémes állaga van, amely a hámlasztás mellett hidratálja is a bőröm, ennek köszönhetően a használata után nem húzódik egyáltalán a bőröm. Viszont figyelni kell, hogy ne vigyek fel belőle túl sokat (sajnos hajlamos vagyok rá), mert ha túl sokat kenek fel, kukacosodik és nem jó rá alapozni. 
A használatával a bőröm tiszta, láthatóan kevesebb a mitesszer, azonban az orromon lévő mitesszereket sajnos ez sem tudja eltüntetni. Összességében egyáltalán nem vészes a dolog, más talán legyintene erre, de nagyon boldog lennék, ha ezek is eltűnnének (azt hiszem túl sok agyon photoshopolt arcot láttam). Ti próbáltatok már kémiai hámlasztót?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése