2014. február 5., szerda

A legfontosabb fegyver bőröregedés ellenA legutóbbi bőrápolással kapcsolatos bejegyzésemhez érkezett kérdés a fényvédelemről, ezért úgy döntöttem, írok róla „néhány” sort. 
A bőröregedés és a ráncok elleni harc során sokan beruháznak különböző drága és divatos anti-aging termékekre, akár vagyonokat költenek el ilyen-olyan gépre, miközben talán nem is tudnak arról, hogy sajnos a bőröregedés elleni harc nem itt kezdődik. Nem meglepő, én is ugyanígy voltam ezzel korábban, hisz nem a legdivatosabb dolog manapság a fényvédelemre koncentrálni.

forrás


Hogy lesz az ember lánya barna, ha állandóan fényvédőt használ?!
Elég lesz majd nyáron a tűző napsütésben fényvédővel kennem magam!
Az én bőröm nem hófehér, nekem nincs szükségem fényvédőre! 
A fényvédőtől fénylik és zsíros lesz az arcom, így inkább nem is próbálgatom őket!
Ugyan már, használok ránctalanító krémet, nincs szükségem még erre is!
Egész nap az irodában ülök, nekem nincs szükségem fényvédőre, csak nyáron, ha strandra megyek!

Ilyen és ehhez hasonló „kifogásokat” lehet hallani, ha megkérdezem, hogy ki használ a mindennapok során fényvédőt vagy fényvédővel ellátott krémet – sőt, némelyik régebben az én szám is elhagyta. Az utóbbi hónapokban, ahogy egyre többet olvasok a bőrápolásról, most látom igazán, hogy milyen nagy jelentősége van a fényvédelemnek. Kiábrándító ugyanis megtudni, hogy olyan, mint ránctalanító krém sajnos nem létezik – ha a ráncok kialakulnak, akkor azok nagy mértékű csökkentésében csupán a kés illetve a megfelelő injekció hatásos. A napvédelem mellőzése viszont az egyik legjelentősebb okozója a bőr öregedésének. Nem hiszed? Ha nem vagy már hamvas tizenéves, akkor keress egy olyan felületet a bőrödön, amelyet nem ért még napfény és hasonlítsd össze olyan részekkel, amelyik rendszeresen ki van téve a napnak. Ugye hogy ez a „védett” bőrfelület simább, puhább és a színe is egyenletesebb? 

Ha valaki védeni szeretné a bőrét a nap káros hatásaitól (és így részben a ráncoktól is), akkor nincs más teendő, mint megkeresni a számára állagban megfelelő, széles spektrumú fényvédőt, minden nap bőkezűen felkenni még azelőtt, hogy napfény érné a bőrét.

Mit is jelent ez részletesen?

Minden bőr más ezért mindenkinek magának kell kitapasztalnia, hogy milyen termék lesz a megfelelő. Lehet kapni fényvédőt tartalmazó arckrémeket, illetve külön csak fényvédőt, melyet a bevált arckrémünk fölé kenhetünk – mindenkinek más-más lehet a megfelelő. Én személy szerint kényelmesebbnek tartom a fényvédős hidratáló használatát, mert ez könnyebb. Az önálló fényvédő eléggé fénylik az arcomon, így azt ritkábban használom.

Fontos, hogy széles spektrumú fényvédő legyen a használt termékben, vagyis nemcsak az UVA de az UVB sugarak ellen is nyújtson védelmet. A védelem „foka”, avagy az SPF nagysága sem elhanyagolható: legalább 15-ös faktorszámú terméket válasszunk ilyenkor, tavasztól inkább ennek a dupláját, tűző napon pedig még több is elkél. 

Ne sajnáljuk a bőrünktől a fényvédőt, vagyis bőkezűen kenjük fel a krémet! A Krémmánián jelent meg egy nagyon érdekes bejegyzés a fényvédő szükséges mennyiségéről, amely szerint gyakorlatilag a megfelelő fényvédelem eléréséhez szükséges mennyiség töredékét kenjük csupán magunkra. Már csak ezért is fontos, hogy ne elégedjünk meg egy SPF 5-ös krémmel, hanem törekedjünk a magasabb faktorszámra. Emellett részemről a réteges „öltözködés” híve vagyok: nemcsak az arckrémem de a BB krémem is tartalmaz SPF 30-as erősségű fényvédőt. Ez nem azt jelenti, hogy 60-as faktorú fényvédővel az arcomon mászkálok folyamatosan, mert ezek a számok nem adódnak össze, de így nagyobb az esély arra, hogy valóban megkapja a bőröm a 30-as faktorszámú védelmet (ha már korábban hanyagoltam ugye).

Minden nap? Bizony, minden nap. Borús időben is, még akkor is, ha nem megyünk az utcára. Ha alaposan átgondoljuk, tudhatjuk, hogy a borús idő nem akadály a nap számára: nyáron is le lehet égni/barnulni borús időben, nyilván télen/tavasszal/ősszel is elérnek minket azok a fránya UVA/UVB sugarak. Sőt, még az ablaküvegen keresztül is bejutnak, így ha valaki nem egy ablaktalan, földalatti bunkerben lakik vagy dolgozik, akkor bizony napközben az épületen belül is jobban teszi, ha felkeni a fényvédőt. 

Termékeket ajánlani nem tudok, mert eddig két terméket próbáltam és nem is kísérleteztem tovább. Ezek a következők:Paula’s Choice Resist Ultra-Light Daily Wrinkle Defense SPF 30
Ez egy kombinált/zsíros bőrre készült színezett hidratáló, viszont tökéletesen működik az én normál, enyhén száraz bőrömön is. Ennek oka, hogy több réteg arcápolót kenek a bőrömre reggelente (előtt BHA hámlasztó lotion, antioxidáns szérum majd az arckrém után még BB krém) így egy ennél nehezebb krém már túl sok lenne még az én bőrömnek is. Ez viszont könnyű, nem nehezíti el a bőröm, viszont nem is fénylik. Számomra ideális! 30-as faktorú, széles spektrumú fényvédőt tartalmaz, amely véd mind az UVA, mind az UVB sugaraktól. Minden hétköznap ezt használom, miután beszívódik, erre kerül még a Catrice BB krémje, amelyben szintén van 30-as faktorszámú fényvédő. 
Mint írtam, ilyenkor nem feltétlenül van szükség 30-as faktorra. Én is csupán azért használok ilyen erősségűt, mert amikor elkezdtem keresgélni, ez egyből bevált, ráadásul más hasznos anyag is van a krémben, ami jó a bőrömnek, ezért nem kísérleteztem tovább.

Bioderma Photoderm Max SPF 50+
Ezt úgy kaptam, de egész jól bevált. Ha hétvégén napközben nem megyek sehova, vagy nem sminkelek, ezt szoktam felkenni a kedvenc gyógyszertári arckrémem fölé. Ez a változat színezett, eléggé sárgás színe van, ami nyár végén még tökéletes volt, most már alaposan kifehéredtem alóla, de még éppen jó. Sajnos a felkenés után eléggé fénylik, ezért is nem szeretem hét közben ezt használni (no meg e fölé még egy BB krém vagy alapozó már túl sok lenne). Egy idő után a fény eltűnik (talán beszippantja a bőröm?), de akár púderezni is lehetne rá (én otthon sosem szoktam, nem is szeretek). Ti odafigyeltek a fényvédelemre? Milyen fényvédőt használtok?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése