2013. július 16., kedd

Könyvajánló: Stephenie Meyer – A burok

Kicsit kétkedve kezdtem olvasni ezt a könyvet, hisz a Twilight után azért az ember lánya valami hasonlót vár (azzal szemben azonban voltak ellenérzéseim). Igen gyorsan kiderült viszont, hogy ez annál sokkal jobb, sokkal érdekesebb!

  
Hogy miről is szól:

A Földet elfoglalta a világűrből érkező idegen faj, amelynek tagjai irányításuk alá vonják az emberek elméjét, miközben testüket érintetlenül hagyják. Az emberiség túlnyomó része feladta, az ő testük már csak egy burok. A betolakodók magukkal hozták a rák ellenszerét, megszüntették a háborúkat, a Földet paradicsommá változtatták. Saját maguk számára.
Amikor egy nagyhírű, különc, világról világra vándorló lélek érkezik a bolygóra, az utolsó lázadók egyikének testét kapja ittlétéhez. A Vándor, aki Melanie Stryder testébe költözik, ismeri a nehézségeket és kihívásokat, amelyekkel szembe kell néznie egy emberi burokban élve. Tud a mindent elsöprő érzelmekről és a mindennél erősebb emlékekről. Egyvalamire azonban nem készült fel. Arra, hogy új testének előző lakója nemhogy nem költözött ki a burokból, de egyenesen visszaköveteli a tulajdonát. Melanie nem hajlandó feladni, nem hajlandó eltűnni.
Ő egy kőkemény lány, aki a végsőkig küzdeni fog a testébe betolakodó idegen létforma ellen.
Melanie megtölti a Vándor elméjét az emlékeivel és képekkel a szerelméről, aki egy távoli helyen bujkál, és még mindig nem adta fel a harcot az idegenek ellen. Mivel a Vándor képtelen ellenállni a rátörő érzelmeknek, vágyakozni kezd a férfi után, akivel még soha nem találkozott. Aztán egy váratlan fordulatnak köszönhetően Melanie és a Vándor szövetségesekké válnak, és a két lélek ugyanabban a burokban vág neki az arizonai sivatagnak, hogy megtalálják a férfit, akibe mindketten szerelmesek…

Bár a Földet elfoglaló idegenek, gazdatestek nem az a téma, amire mindenki azonnal lelkesen "ugrik", ez a könyv azonban mégsem a szokásos science fiction.
Szerintem letehetetlen könyv (bár az első 100 oldal talán kicsit unalmasnak tűnhet, de a történet szempontjából fontos a nyugodtabb bevezető rész), kedves, szeretnivaló karakterekkel, egy kicsit klisés, azonban érdekes szerelmi háromszöggel (vagy inkább négyszöggel?) és egy izgalmas történettel, amelyben drukkolunk ugyan, hogy legyen happy end, de ötletünk sincs, hogy ez hogyan is valósulhatna meg…


Olvastátok már?

10 megjegyzés:

 1. Hihetetlenül jó könyv szerintem. Végre nem a megszokott sémára épülő szerelmi történet.
  Imádtam az olvasásának minden percét, és már nem is tudom hányszor olvastam már el.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Engem is nagyon megfogott, bár én még "csak másodszor" olvasom :-)

   Törlés
 2. Én majd a filmet akarom megnézni.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Arra én is kíváncsi vagyok, de a könyv után már biztos nem lesz olyan jó ...

   Törlés
 3. Ugye, mennyivel jobb, mint az Alkonyatok? :-)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Hát igen, ez azért felnőttebb könyv...
   (bár az Alkonyatokat az utolsó könyv kivételével nem olvastam)

   Törlés
 4. Én csak a filmet láttam, de az nagyon tetszett, teljesen más kategória mint a Twilight széria (természetesen sok mindenben hasonlít rá, de mégis fejlettebb). A könyv is listán van, mindenképp elolvasom :)

  VálaszTörlés
 5. Én eddig csak a filmet láttam, de a könyv elolvasását is tervezem. :)

  VálaszTörlés