2013. március 3., vasárnap

Vasárnapi édesség: kakaós csiga túrós kelt tésztából



Margaretta blogján láttam meg ezt az eredetileg Szoó Judit receptet. Az állandó olvasóimat talán nem lepi meg, hogy szeretem a kakaós csigát és a kelt tésztákat. Csak hát, ugye, ha valaki próbál figyelni a vonalaira és a szénhidrát-bevitelre, akkor nem eszik túl sok péksütit. Ebben a receptben viszont az a jó, hogy viszonylag kevés lisztet tartalmaz, mert a tésztában sok túró is van. Ennek köszönhetően nagyon könnyed a tészta, és ami plusz pont: nem kell külön keleszteni, csak összegyúrni a tésztát :-)
 
 

Akinek nincs nagy gyakorlata a kelt tészták készítésében, ezt akkor is próbálja ki, tényleg könnyű elkészíteni és ehhez nem kellett kenyérsütőgépet sem használnom (Nóra, remélem olvasol :-)
 
A hozzávalók:
25 dkg túró
25 dkg kilófaló kelttészta lisztkeverék
2,5 dkg friss élesztő (vagy 1cs instant)
2 ek folyékony édesítő (én Süssinát használok)
csipet só
4 dkg margarin/vaj (nekem most egyik sem volt itthon, így olívaolajat tettem bele)
4 dkg fruktóz (az élesztő miatt kell bele, ha nincs otthon, jó a cukor is)
1 dl tej
+  tojás a kenéshez
 
A kakaós töltelék hozzávalói:
30 gr zsiradék megolvasztva (vaj/margarin/kókuszvaj, nekem megint olívaolaj került bele)
2 ek folyékony édesítő
1,5 ek kakaó
és annyi darált dió hogy krémes legyen a keverék
 
Szoó Judit azt írja, olyan egyszerű a tészta, hogy még az élesztőt sem kell felfuttatni - én azért felfuttattam a szokásos módon: meglangyítottam a tejet, beletettem a fruktóz felét majd belemorzsoltam az élesztőt.
A tálas mixer táljába kimértem a hozzávalókat, beleöntöttem a felfuttatott élesztőt majd a dagasztókarral néhány perc alatt összedolgoztam a tésztát. Majd két cipóra szedtem szét a tésztát, kinyújtottam és rákentem a kakaós tölteléket.
Kb 1,5-2 centis szeleteket vágtam belőle, felvert tojással megkentem őket és kisütöttem.
Ezúttal is lefagyasztottam egy részét (na jó, kb 6 db kis csigát), fincsi lesz valamikor reggelire finom friss kakaós csigát majszolni.
 
Ha nincs otthon kilófaló kelttészta lisztkeverék, lehet akár update lisztből is készíteni, vagy akár teljes kiőrlésű és fehér liszt keverékéből. Ha sima fehér lisztből készülne, akkor kicsit kevesebb folyadékra lesz szükség, mivel a fehér liszt nem vesz fel annyi folyadékot, mint a teljes(ebb) kiőrlésű lisztek.
 
 
Annyira puha lett a tésztája, az Emberemnek jobban ízlik, mint a sima kelt tészta, úgyhogy következő alkalommal már dupla adagot készítek majd.
 
 
Kipróbáljátok?
 

9 megjegyzés:

  1. Ecsöppen a nyálam olyan jól néznek ki... Én csak sima kakaóscsigát csináltam eddig az sem volt rossz, de a túró felcsigázta a fantáziám. =)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Sokkal lazább, könnyebb a tésztája, most nekem is ez tetszik jobban mint a sima kelt tésztás
      Szerintem egy próbát mindenképp megér! :-)

      Törlés
  2. Hallod, dobj már át egy pár szemet... :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Bedobjak néhányat a postaládátokba reggel munkába menet? :-)

      Törlés
  3. olvastam,olvastam, köszönöm!! :)) bár lehet szülinapra egy kenyérsütőgépre se ártana beruházni... ;)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Akkor végy csak kenyérsütőgépet, ha tényleg kihasználnád :-)
      Sok ismerősömnek van, de végül egyáltalán nem használják (pl anyumnak is)
      Viszont ha sok-sok péksütit, kenyeret szeretnél sütni, akkor megéri venni egyet - azt hiszem én maximálisan kihasználom az enyém

      Ha belevágsz, ajánlom figyelmedbe ezt az oldalt:
      http://emargit.gportal.hu/
      Sokat lehet tanulni a kenyérsütésről, kenyérsütőgépekről!

      Törlés
    2. a péksüti sütős részét biztos,de a kenyérsütésre is egyre jobban hajlok, úgyhogy köszönöm szépen a tippeket! :)

      Törlés
  4. Mmmmmmm nagyon guszták!! Már én is csináltam hasonlót. :) http://csinosleszek-pipacs.blogspot.hu/2011/11/turbo-kakoscsiga.html

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Milyen sok recept van Nálad :-)
      Ezek szerint működik mm liszttel is, legközelebb azzal is kipróbálom majd

      Törlés