2013. március 2., szombat

Bőrápolás természetesen – a shea vaj



A természetes bőrápoló alapanyagok bemutatásának újabb állomásához érkeztünk: korábban volt már szó a kókuszolajról és a mandulaolajról. Ezúttal ismét egy szilárd halmazállapotú anyagról lesz szó, a shea vajról.
Emlékeim szerint a shea vaj az utóbbi 1-2 évben lett ismertebb, legalábbis én nem hallottam róla korábban. Akkoriban több testápoló, ajakápoló is megjelent ezzel az összetevővel, mint a száraz bőr jótevőjével. Az én viszonylag száraz bőrömnek nagyon jót tettek azok a termékek, így ez lett az első természetes alapanyag, amelyet megvásároltam és kipróbáltam.

 



A shea vaj az afrikai sheafa, más néven karitéfa gyümölcsének magjából nyert zsír. A sheafa kizárólag Közép-Afrika ún. „shea övezetében” fordul elő, mely egy észak-dél irányban kb. 3-500 km-es kiterjedésű sáv Szenegáltól Ugandáig. Két alfaja létezik, a paradoxa és a nilotica. A karitéfa általában húsz év után virágzik először és termi kb. 4 cm-es, zöld színű, kerekded, csonthéjas gyümölcseit.
A gyümölcsök édesek, táplálkozásra alkalmasak.
A kb. 50% zsiradékot tartalmazó magokból kinyert shea vaj minősége, színe, illata, beltartalmi értéke a fa fajtájától, termőterületétől, a szüretelés időpontjától és a feldolgozás módjától függően nagyon változatos lehet.
A karitéfa természeténél fogva vadon termő növény, mivel húsz év kell a termőre fordulásához, így nem éri meg ültetvényeket létesíteni. Ezért ha a shea vaj „ellenőrzött ökológiai gazdálkodásból származó” védjegyet kap, az inkább csak egy plusz minőségi garanciát jelenthet a feldolgozásra vonatkozóan.
A finomítatlan, tradicionális kézi feldolgozás eredményeképpen létrejövő shea vaj törtfehér, bézs, vagy sárgás színű, semmi esetre sem zöld, barna, vagy szürkés színű. Jellegzetes, csak a shea vajra jellemző illata van. Szobahőmérsékleten szilárd, de puha állagú, kézbe véve viszont olvad. Olvadáspontja fajtától függően 24-38 oC között van. A kíméletes feldolgozásnak köszönhetően beltartalmi értékei megmaradnak. A karitéfa paradoxa alfajának magjából kinyert vaj nagy mennyiségben (kb 5-10%) tartalmaz ún. elszappanosíthatatlan összetevőket, melyek intenzíven ápolják a bőrt. A shea vaj ezen kívül sok E és A vitamint, illetve allantoint és antioxidáns hatású anyagokat, mint pl. katekint is tartalmaz.
 
Sajnos elsősorban az olcsó, iparilag feldolgozott shea vajra jellemző az, hogy nem csak válogatott, egészséges shea magokat használnak fel előállításukhoz, aminek eredménye egy szennyezett, gyorsan avasodó, sokszor nem megfelelő színű (szürkés, barnás) zsír. Ezért nagyon fontos, hogy csak olyan shea vajat használjunk, aminek meggyőződtünk a minőségéről. Még mindig jobb egy finomított - hófehér színű, szagtalan, és kis beltartalmi értékkel rendelkező – shea vaj, mint egy szennyezett, bizonytalan eredetű natúr (finomítatlan, nyers) termék.
Egyes tapasztalatok szerint a latexra allergiás egyének érzékenyen reagálhatnak a shea vajra.
 
A natúr shea vaj sokoldalúan felhasználható, értékes alapanyag. Finomított változatát konzisztencianövelő hatása miatt a legtöbb natúrkozmetikum tartalmazza. Ennél azonban sokkal fontosabb, hogy a natúr shea vaj (főként a paradoxa alfaj zsírja) beltartalmi értékei miatt akár magában is, esetleg egy bázisolajjal keverve, illetve a receptúrák részeként kiválóan ápolja a száraz, neurodermitiszes, ekcémás bőrt, hidratáló, nyugtató, regeneráló, és gyulladáscsökkentő hatású.
 
 
A shea vaj csodálatos hatását a következő területeken fejti ki:
  • önmagában használható bőrápolóként, segítve a bőr tápanyagellátását, hidratációját, rugalmasságának megőrzését, ezen keresztül hátráltatja a bőr öregedését, a ráncok kialakulását
  • ekcémás bőr ill. neurodermitis esetén a legkiválóbb ápolószer
  • regeneráló, sebgyógyító hatású
  • kiváló ajakápoló
  • segít a terhességi csíkok kialakulásának megelőzésében
  • masszázshoz is alkalmas
  • törékeny körmök, ill. haj ápolására is használható
  • 2-es faktorú fényvédő
  • napozás után nyugtatja az irritált bőrt
  • kiváló babapopsi kenőcs
A shea vajra jellemző természetes illatot nem mindenki kedveli, a gyári kozmetikumokba ezért (is) a finomított változatot teszik, amelyből azonban hiányoznak a natúr vajra jellemző értékes vitaminok, zsírkísérő anyagok. A házi kozmetikumgyártás során - hacsak valakinek nem extra érzékeny az orra -, a legtöbbször nem érdemes a finomított változathoz nyúlni. Egyrészt egy receptúrában nem túl nagy mennyiségben van jelen a shea vaj, és a késztermékben ezért már nem érezhető az illata. Másrészt, még ha magában, vagy olajjal keverve balzsamként használjuk, akkor is kb. 10-15 perc alatt elillan az illata. Keverhetünk akár pár csepp illóolajat (pl. levendula) is a balzsamba.
Igen stabil növényi zsír, sokáig megőrzi a minőségét, nem avasodik, hűvös, száraz helyen tárolva típustól függően egy illetve két évig is kifogástalan marad.
(forrás: Cosmio)
 
 
 
A shea vajat eredetileg az arcbőröm ápolására vásároltam: gondoltam kap egy szuper ápolást a képem, és nem lesz száraz, sem ráncos. Sajnos önmagában azonban nem vált be: túl zsíros volt, a bőröm nem tudta beszívni. Bár csak éjszakára használtam, kellemetlen volt zsírosan fénylő bőrrel ébredni reggel – ráadásul egy idő után apró kis pattanások jelentek meg a bőrömön (mindig ez történik, ha túl zsíros krémet használok).
E fiaskó után inkább ajakápolónak kezdtem el használni, arra bevált. A tégelyes kiszerelésű szilárd shea vaj tetejéről egy keveset lekaparok és felkenem az ajkaimra – nagyon puha és hidratált lesz tőle.
Emellett a saját készítésű olajpakolásomba is tettem egy kicsit, hogy krémesebb legyen a pakolás, könnyebb legyen felvinni a hajamra - hihetetlenül puha lesz tőle a hajam, persze nem is sajnálom tőle az "anyagot".
Természetesen nagyon jó lehet testápolókba is, azt is fogok készíteni belőle később – az én bőrömnek önmagában túl tömény, de egy kis vízbázissal keverve biztosan jó lesz (ha elkészül és kipróbáltam, megosztom majd a receptet).

A természetes alapanyagok fő beszerzési helye számomra a Zöldbolt, a shea vajam is ott vásároltam. Nem úgy, mint a kókuszolajat, ezt szerencsémre tégelybe adagolták, így könnyű kibányászni belőle a szükséges mennyiséget – persze ezt is amortizáltam már, mert leejtettem a tégely fedelét és letörött belőle egy kis darab. A shea vajam szilárd, mondhatni kicsit kemény állagú, általában a körmömmel kaparok le egy kis darabot. Ezért az ajakápoláson felül inkább kicsit puhítva, keverve vált be, így fogom használni a jövőben is.
A kezdeti "nehézség" ellenére megbarátkoztam ezzel a temészetes alapanyaggal, most már ő is a fürdőszobám hasznos és sokat használt tagja.
 
 
Ti ismeritek a shea vajat? Ha igen, mire használjátok?
 
 

1 megjegyzés: