2013. február 23., szombat

DIY adventures - Valentin nap



Hónap utolsó szombatja van, ma esedékes a DIY adventures sorozat következő része, ami február lévén mi másról szólhatna, mint a Valentin napról.
 

Be kell valljam, kicsit bajban voltam a témával. Az Emberemmel nem különösebben "ünnepeljük" ezt a napot: nem vagyunk olyan pár, akik szívecskés csecsebecséket ajándékoznak egymásnak sem ezen a napon, sem máskor. Ilyenkor inkább csak édességgel lepjük meg egymást, mindketten édesszájúak vagyunk :-)
Így megbeszéltem Esztivel, a projekt kitalálójával és fő koordinátorával, hogy ezúttal nem igazi DIY bejegyzéssel jelentkezem, hanem sütit sütök. A szerelmem számára ez az igazi ajándék :-) Valentin napi témaként pedig ha nem is szíveket, de egy csokor rózsát kapott.
 
egy tányérnyi rózsa
 
Mivel nagyon szereti a péksütiket, ezért kelt tésztát készítettem. Próbálok mindent a lehető legegyszerűbben csinálni, így a kelt tészta készítéséhez a kenyérsütőgépem használom: hipp-hopp megdagasztja és keleszti a tésztát.
 
A diétás kelt tésztát így készítettem:
a szükséges 4dl langyos tej felében felfuttattam egy csomag élesztőt. Közben a tej második felét a kenyérsütő aljába öntöttem. Került még bele 3 ek. vaníliaaroma, 3ek. folyékony édesítőszer (én a Süssinát használom), 3dkg fruktóz (az élesztő miatt), csipet só és 6dkg olaj (margarin/vaj kellett volna, de az épp nem volt itthon). Miután ezeket belepakoltam, már mehetett is bele a felfuttatott élesztő, valamint 60 dkg liszt, amiből én a Kilófaló kelttészta keveréket használom (ha sima fehér liszttel készíteném, kevesebb folyadék kell bele).
Ennyi volt a dolgom a tésztával, a többit a kenyérsütőgép megoldotta. Imádom, hogy olyan ügyesen és hatékonyan megdagasztja a tésztákat! Én közben tehetem a dolgom, és programtól függően 1,5 óra alatt kész is van a kelt tésztám :-) A recepthez lehet használni instant élesztőt is, ekkor nem kell felfuttatni. Amit nagyon szeretek ebben a receptben, hogy nagyon jó lesz a tészta állaga: szépen és könnyen ki tudom venni az üstből a tésztát, nem ragad - még a nyújtáshoz-formázáshoz sem kellett plusz lisztet használnom (Tupperes nyújtó lapom van, egyáltalán nem ragad rá ez a tészta).
 
Míg készült a tészta, összeállítottam a csokis tölteléket:
1dl tejbe tettem 5dkg-nyi olajat (ismét vaj/margarin helyett), 3 dkg natúr, cukrozatlan kakaóport, 5 dkg xylitet, majd mikróban összemelegítettem. Kevertem hozzá annyi darált diót, hogy sűrű, kenhető krémet kapjak. Nálam a csokis töltelékhez mindig társul egy kis dió is, de természetesen anélkül is készíthető.
 
Mikor megkelt (hatalmas lett, kimászott a kenyérsütőből), a tésztát kétfelé vettem, kinyújtottam, majd megkentem a fenti "kenőccsel". Feltekertem majd kb kétcentis darabokat vágtam belőle (így készül nálam a kakaós csiga).
Gyakorlatilag már így is rózsának tűnik. Azonban nemrég beszereztem rózsa mintájú muffinsütőt szilikonból - eredetileg szappanöntéshez, de ahhoz még nem vetettem be, így kipróbáltam eredeti funkciójában - nyilván a szappanöntés után már nem fogom.
A tésztából levágott 6 db-ot ebben sütöttem ki:
 
 
 
sütés előtt
 
 
Kb 20 perc alatt sütöttem meg, végül ilyen lett:
 
 
Miután kisült, még melegen meglocsoltam egy kis tejjel - ettől puha marad a tészta széle, nem lesz száraz.
Így alul-felül rózsának tűnnek, szerintem :-)
 
 
 
A tészta másik részét pedig tortaként összesütöttem, az vágható süti lett.
 
Nagyon szeretek kelt tésztákat készíteni (nyilván így könnyű is), de persze a sok-sok lisztes süti (még ha nem is csak fehér lisztből készült), nem tesz túl jót az alaknak. Ezért általában egy részét lefagyasztom még sütés előtt. Így nem eszünk sokat egyszerre, és ha megkívánjuk, csak kikapom a mélyhűtőből és kisütök pár darabot. Most is így tettem, pár darab ment a fagyasztóba:
 
 
 
Ígérem legközelebb már igazi DIY alkotással jövök!
 
 
Nézzétek meg a többiek alkotásait is!

Bellala (Bellala Blog - Beauty and More)
Belle (Girl's Corner)
CRaPTRaSH (CRaPTRaSH ViLáGa)
Nóri (Free Spirit Beauty)

2 megjegyzés: