2012. szeptember 2., vasárnap

Édes vasárnap: Sajttortakockák



Még nyár elején elkezdtem egyszerű édességrecepteket posztolni vasárnaponként, de a nyári meleg miatt sajnos ez abbamaradt annak ellenére, hogy nagyon szeretek sütni, főleg édességeket. Mindig vidám leszek, amikor eszembe jut egy barátom, aki azt mondta, mindig összefut a nyál a szájában, ha eszébe jutok. Ugyanis soha nem szoktam a baráti összejövetelekre üres kézzel menni, és általában nagyon örülnek az édességeknek :-)

Mivel beköszöntött a hűvösebb idő, újra nekiálltam sütögetni, ma ezt az egyszerű kis sütikét készítettem el:



Aki pedig szeretné elkészíteni, annak íme a recept. Először leírom az eredeti receptet, a végén pedig azt, hogy mit változtattam rajta, hogy egészségesebb és diétásabb legyen.

Hozzávalók a tésztalaphoz:
5 ek. puha vaj
70 g barna cukor
125 g liszt

Hozzávalók a töltelékhez:
100 g cukor
250 g natúr krémsajt
1 tojás
2 ek tej
1 tk citromlé
1/2 ek vaníliakivonat

Elkészítés:
  1. Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
  2. Egy tálban villával keverjük addig a vajat, a barna cukrot és a lisztet amíg morzsás állagú lesz.
  3. Tegyünk félre 1 csészényit (kb 100 g-ot) a morzsából a torta tetejére. A maradékot nyomkodjuk 20*20*5cm-es tepsibe és süssük 15 percig. Vegyük ki a sütőből és hagyjuk kihűlni.
  4. Egy másik tálban keverjük simára a cukrot a krémsajttal. A tojást verjük fel, majd keverjük a krémsajthoz a tejjel, a citromlével és a vaníliával együtt. Öntsük a megsült tésztalapra és hintsük meg a maradék morzsával. Süssük 25 percig. Hagyjuk kihűlni.

Én annyit változtattam, hogy cukor helyett eritritet (természetes édesítő, egyfajta cukoralkohol), lisztként pedig zabpehelylisztet használtam, illetve a liszt fele helyett darált diót - nagyon finom a krémsajttal!

Az enyém így nézett ki sütés után:



És a felkockázott sütike:



És még egy tipp:
ha drágának találjátok a krémsajtot, "hamisíthatjátok" :-)  Annyit kell tenni, hogy zsíros tejfölt egy gézlapon/tiszta konyharuhán keresztül lecsöpögtetni. Én is ezt használom a sütikbe, főleg, ha nagyobb adag krémsajtra van szükség!

2 megjegyzés: